Chokladdröm. Kakan ska ätas medan den fortfarande är varm.
Chokladdröm. Kakan ska ätas medan den fortfarande är varm.

Misans mat: Helgmat med lax och chokladgegg

"Helt ärligt kan jag säga att jag aldrig bakat något som sett så konstigt ut."

ANNONS
|

Kladdkakor är ett ämne som många av oss lätt går i gång på. Variationsrikedomen är nästan lika stor som det finns stjärnor på himlen. Många liknar varandra. Fast så plötsligt dyker det upp något utöver det vanliga...

För ett tiotal år sedan hälsade jag på systerdottern och hennes familj i Göteborg. Precis när vi skulle sätta oss till bords och äta lunch slängde L in en form i ugnen med något svårbestämbart till kaffet.

Det var en varm chokladdröm med massor av gegg. Kakan och jag klickade omedelbart. Där och då hade jag lätt kunnat dö chokladdöden med ett lyckligt leende och lite kakaopulver i mungipan.

ANNONS

Strax därpå flyttade dom och receptet försvann i röran. Så plötsligt... Häromveckan dök drömkakan - eller möjligen nån slags variant på den upp på Google när jag surfade runt på jakt efter något kladdigt och chokladigt.

Ingen kan påstå att detta är något man hittar högt upp på listan över eleganta bakverk, fast det bryr man sig inte det minsta om när man väl sätter ner skeden i det varma chokladgojset och börjar sleva i sig.

Helt ärligt kan jag också säga att jag aldrig bakat något som verkat så mysko.

Bara detta att man häller chokladsåsen över smeten i formen innan kakan sätts in i ugnen. Helskumt. Fast det funkar och blir uppåt väggarna gott dessutom trust me! Vill gärna hinna ta ett par skedar till innan det kallnar...

Lax med klyftpotatis, brysselkål och kaprissås

4 pers

  • 4 st laxkotletter
  • 1 kg potatis av fast sort potatis
  • 500 g. färsk brysselkål, halverade
  • 6-8 hela skalade vitlöksklyftor
  • Salt, peppar
  • olivolja
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk färsk hackad dill
  • 2 msk kapris
  • 1 msk lag från kaprisburken

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba eller skala potatisenoch skär den i klyftor. Förkoka i ungefär 5 minuter. Häll av vattnet och låt den ånga av en liten stund. Skala och dela brysselkålen. Häll över potatisen i en ugnsform tillsammans med brysselkål och vitlöksklyftor. Salta och peppra. Slå över ett par matskedar olivolja, blanda om och ställ sedan in i ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills potatisen fått färg och är klar.

Rör ihop yoghurt, majonnäs, dill, kapris, och kaprislag. Vrid några varv på papparkvarnen och tillsätt en liten nypa salt om det behövs. Ställ såsen åt sidan.

När potatisen och brysselkål nästan är klar är det dag för laxen. Torka ytan med en bit hushållspapper. Krydda båda sidor med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och lägg i en klick smör eller lite olivolja. Stek kotletten 3-4 minuter på varje sida eller tills laxen lätt delar sig om du försiktigt trycker på den med en gaffel.

Garnera med några fina små dillvippor och servera genast!

Varm chokladkaka med ”inbyggd” sås

  • 50 g osaltat smör
  • 1,5dl mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 165 g strösocker
  • 150 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kakaopulver
  • 185 g rårörsocker eller farinsocker (går självklart bra med vanligt socker också)
  • 5 dl kokande vatten

Gör så här: Värm ugnen till 175grader. Smörj en rund ugnsform eller en pajform med lite högra kanter än vanligt.

Smält smöret med mjölkeni kastrull med låg värme. Tillsätt vanilj, strösocker, mjöl, bakpulver och kakao. Rör om noga så allt blandas ordentligt. Bred ut smeten i formen.

Häll rårörsockret (eller farinet) i en skål. Tillsättkokande vatten och rör tills sockret har löst sig. Slåsedan försiktigt chokladsåsen - som är ganska tunn – över smeten i formen och ställ in mitt i ugnen.

Grädda i cirka 30 minuter tills toppen är fast och ytan hyfsat torr. Låt formen stå och svalna av i några minuter. Sikta över med lite kakao. Servera genast med vispad grädde.

ANNONS