Misans mat

Recept från Misans Mat, Pierre Gunnarsson.

ANNONS
|

Toast matjes

4 personer

4 medelstora nypotatisar

2 stora matjessillfiléer

1 rödlök

½ dl hackad dill

½ dl hackad gräslök

2 hårdkokta ägg

4 skivor kavring

brynt smör

peppar

Gör så här: Koka äggen i cirka åtta min och kyl dem sedan i kallt vatten. Skala och hacka äggen. Grovhacka matjessillen, dillen, gräslöken och blanda med äggen. Smaka av med peppar.

Koka nypotatis i saltat vatten och dill. Lägg matjessillröran på kavringen och slå på rikligt med brynt smör. Garnera med dill och nykokt potatis.

Grillad slaktarbiff med sallad och ägg

ANNONS

4 personer

800 g slaktarbiff (njurtapp)

2 röda chili

1 citron

salt och peppar

½ dl olivolja

Till salladen:

4 löskokta ägg (5 min)

blandsallad

salladslök eller ramslök

kvisttomater

sparris

rädisor

pinjenötter

salt och peppar

Fransk vinägrett:

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

3 tsk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

1 tsk dijonsenap

basilikablad

Gör så här: Skär bort den grova hinnan i mitten av köttbiten. Marinera köttet i olivolja, chili, peppar och citronskivor samt saften av citronen i cirka två timmar.

Salta och grilla köttet runt om tills det har en innertemperatur på ca 52–54 grader. Ta bort köttet från grillen och låt det vila i 10 minuter. Skär upp i skivor. OBS! Tvärs över muskelfibrerna! Till serveringen: Skala och dela äggen, blanda ihop salladen och häll på vinägretten. Lägg upp på en skärbräda.

Madeleinekaka

2 ägg

2 dl florsocker

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

140 g smält avsvalnat smör

Gör så här: Separera gulor och vitan från äggen. Vispa gulor och florsocker så smeten blir vit och pösig. Tillsätt mjölet lite i taget och häll på det avsvalnade smöret.

ANNONS

Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda i smeten. Grädda i 220 grader i 8 minuter i grunda formar eller i en madeleineplåt. Låt kakorna svalna och stjälp upp.

Vaniljkräm

1 vaniljstång

2 dl grädde

2 dl mjölk

½ dl socker

1 ½ msk maizenamjöl (rör ut i lite vatten)

6 äggulor

Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg fröna och den delade stången i gräddmjölk i en kastrull. Tillsätt socker och utrört maizenamjöl. Värm försiktigt. Vispa äggulor och häll dessa i gräddmjölken. Koka upp under omrörning tills första bubblan syns.

Ta av kastrullen från spisen och ställ vaniljkrämen svalt i vattenbad.

Halvera sedan varje kaka som man gör med en tårtbotten. Lägg delade jordgubbar på den undre. Lägg den andra kakhalvan över.

Pudra över med florsocker. Servera med vaniljkrämen.

Solgult. Sprätthönsens knallfärgade gulor märks på vanilj-krämen.

ANNONS