Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulla Lagerqvist ordnade förra året en gudstjänst i sin trädgård dit vänner och grannar bjöds in. Då togs denna bild av HN:s reporter.
Ulla Lagerqvist ordnade förra året en gudstjänst i sin trädgård dit vänner och grannar bjöds in. Då togs denna bild av HN:s reporter.

Minnesord över Ulla Lagerqvist, 1931-2021

Hon hade ett stort intresse för humaniora.

Ulla Lagerqvist, född Ramel, har avlidit i en ålder av 89 år. Ulla sörjes närmast av maken Hans, barnen Elisabeth, Caroline och Stig med familjer, övrig släkt och många vänner.

Det var med stor sorg, men också med många goda och glada minnen, vi tog emot meddelandet om Ulla Lagerqvists bortgång.

Ulla föddes i Malmö men tillbringade mycket av sin barndom på godset Åsum i Sjöbo, en trakt där familjen verkat under generationer. Att födas in i en kulturbärande familj som Ramel präglade Ulla djupt och hennes liv kom att domineras av ett stort intresse för humaniora.

Som studieort valde Ulla naturligtvis Lund och studier i bland annat franska, konsthistoria och konstvetenskap. Under Lundakarnevalen 1954, träffade hon sin stora kärlek, tandläkarstudenten Hans ifrån Stockholm, som sedermera skulle bli hennes make i hela 63 år. De etablerade sig i Varberg 1961.

Ulla spenderade också mycket tid under uppväxten hos sin faster Brita Klingspor på Hällekis, Kinnekulle, där hon odlade sitt stora intresse för hästar och ridning. 1967 var Ulla med och grundade Varbergs Ridklubb där hon var aktiv i många år.

Ulla växte upp i en familj med ett djupt intresse för den kristna tron. Hon var en flitig kyrkobesökare och hade sin andliga tillflykt i Apelvikshöjds kyrka. Då pandemin slog till 2020 försvann möjligheten till fysiskt deltagande vid gudstjänster. Ulla ordnade då en uppskattad gudstjänst i sin trädgård dit vänner och grannar bjöds in. Detta var ett av många tecken på Ullas stora engagemang och förmåga att arrangera och samla människor. Ulla var likaså den ultimata och generösa värdinnan i hennes och maken Hasses vackra och smakfullt inredda hem på Hästhaga i Varberg.

Stadsbiblioteket i Varberg kom att bli Ullas yrkesverksamma hemvist, som ansvarig Barnbibliotekarie, och åtskilliga är de barn och ungdomar som med Ullas fasta vägledning hittat vägen till litteraturen och läsandet.

För Ulla var familj och släkt, barn och barnbarn, en betydande källa till glädje och inspiration, men hon gav också mycket tid och engagemang till föreningslivet i Varberg. Med sitt utåtriktade sätt, glada sinnelag och stora intresse för människor, spred Ulla glädje och värme i sin omgivning.

Hon var under nästan 30 år en drivande kraft inom Varbergs Humanistiska förening. Hon besatt olika positioner inom styrelsen varav åtta år som ordförande. Under dessa år visade Ulla alltid ett färgstarkt engagemang, både gällande kontakten med föredragshållarna, medlemmarna samt de uppskattade utflykterna till slott och herresäten runt om i södra och västra Sverige.

Vi är många som kommer sakna henne.

Vännerna Peter Börjesson och Peter Hasselström