Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Minnesord över Torsten Lennermo

Mångårig studierektor vid Peder Skrivares skola.

Torsten Lennermo, tidigare studierektor vid Peder Skrivares skola har avlidit i en ålder av 94 år. Han sörjs närmast av hustrun Signe och barnen Kristina, Birgitta och Hans med familjer.

Torsten föddes 1928 i orten Lena i Västergötland. Efter studentexamen vid Vasa Högre Allmänna Läroverk i Göteborg studerade han matematik och kemi vid Lunds universitet. Efter avslutad utbildning till fil. mag. kom han 1954 till Varbergs Högre Allmänna Läroverk. Samtidigt anställdes Signe (Olsson) på samma skola som fil. mag. i biologi och geografi. Dessa lyckliga omständigheter gjorde att de fann varandra och redan 1956 gifte de sig och fick vara lyckligt gifta i 66 år.

Undertecknade har tillsammans under mer än 50 år upplevt Torsten i rollen som lärare, lärarkollega, chef och vän och han var lika uppskattad i alla dessa roller. Det som borgade för detta var hans stora kunskap, hans hjälpsamhet och engagemang men framför allt hans sympatiska sätt. Större delen av sin yrkesverksamma tid tjänstgjorde han som studierektor för de naturvetenskapliga utbildningarna vid Peder Skrivares skola. Dörren till Torstens arbetsrum stod alltid ”öppen” både för elever och lärare. Man var alltid välkommen att titta in och ventilera eventuella problem. En annan stor orsak till hans uppskattade ledarskap var den nära kontakten han hade med ”sina” lärare. Om dessa t ex ordnade en studiecirkel var han självklart en av deltagarna. Samma sak gällde gemensamma motionsaktiviteter. Han ansvarade också för schemaläggningen på skolan, vilket kunde vara en besvärlig uppgift då många svårförenliga önskemål kunde dyka upp. Här hade Torsten stor nytta av sina matematiska färdigheter liksom sin diplomati.

På sin fritid hade Torsten ett stort friluftsintresse vilket många vinterresor till fjällen tillsammans med familj och vänner vittnar om. Fritidshuset i Nösslinge gav också utlopp för detta intresse. Han var också kulturellt intresserad vilket framgår av mångårigt medlemskap i Humanistiska föreningen och Varbergs gille.

För oss lärare vill vi uttrycka vår tacksamhet för förmånen att under så många år ha fått arbeta tillsammans med Torsten och ha honom som vår förebild. Samtidigt vill vi framföra vår varma medkänsla till Signe och barnen med familjer.

Kenneth Karlsson och Alf Ölme