Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minnesord över Roy Sjöberg

En handlingens man som ville göra skillnad.

Roy Sjöberg har hastigt avlidit vid en ålder av 85 år och efterlämnat sin hustru Inga-Lisa efter 63 års äktenskap, barnen Ewa, Karin och Erik samt barnbarn, övrig släkt och många vänner i stor sorg och saknad.

Roy föddes 1935 och växte upp i Rörvik i Småland. Familjen arbetade med sågverk och trävaror. Roy utbildade sig till folkskollärare vid seminariet i Växjö och examinerades 1956. Efter tjänst som lärare i Trollhättan, Västra Mark, Odensjö, Ånimskog och Spannarp slog han sig ner med familjen i Tvååker 1964. Här arbetade Roy på skolan i samhället i 39 år. Han var en nyfiken och vetgirig person som ständigt ville lära mer. För arkeologi, fornminnen och konsthistoria hyste han ett brinnande intresse.

Roy var också aktiv i en mängd föreningar under åren. Hembygdsföreningen, Föreningen Norden, Medborgarskolan och Tvååkers ishockeyförening, för att nämna några. På ishockeyföreningen var det många isar som skulle spolas och midsommarfester och julfester ledde Roy dansen kring gran och stång. Roy var även aktiv med att hålla båtmuseet öppet i Galtabäck. På ledig tid gick Roy gärna i skog och mark, fjällvandrade, plockade bär, åkte skidor, sysslade med trädgårdsarbete vid huset och stugan och målade akvarelltavlor till barn och barnbarn. Han höll sig ajour med nyheter och tittade gärna på sport. På somrarna arbetade Roy först som simlärare och senare fornminnesinventerade han under många år för Riksantikvarieämbetet. I Tvååkers-boken finns guidning för den intresserade. Där kan man läsa hur man hittar till de fornfynd och fornlämningar som våra förfäder lämnat efter sig i trakterna kring Tvååker. Utöver detta har Roy dessutom varit kyrkvärd.

Pappa var en person som ville göra skillnad och han var en handlingens man. Det var så han visade sin kärlek och omtanke för bygden, hemmet och familjen. Vi minns honom med stor tacksamhet och värme.

Karin Sjöberg