Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie-Louise Andersson. Bilden är från 2009 då Marie-Louise var 62 år.
Marie-Louise Andersson. Bilden är från 2009 då Marie-Louise var 62 år.

Minnesord över Marie-Louise Andersson

Arbetade som tandläkare på Folktandvården i Ullared i 38 år.

Tandläkare och hemmansägare Marie-Louise Andersson, född Nilsson, Heida, Normanstorp, Gällared, har avlidit vid en ålder av 75 år.

Närmast sörjande är maken Uno, barnen Karl och Tor, deras familjer, avlidna dottern Lovisas familj, systern Wiveca med familj, och syskonbarn med familjer. Släkt och många vänner.

Marie-Louise föddes i Stockholm, yngst av tre systrar, växte upp i Falkenberg, där pappan var distriktsveterinär, mamman hade antikvitetsaffär. Intresset väcktes för djur, katter och hästar, antikt, natur, kultur och historia.

Marie-Louise avlade tandläkarexamen 1970 i Umeå, där hon träffade sin blivande make Uno och de gifte sig i Abilds kyrka. De bosatte sig först i Kumla, arbetade på tandvårdsklinik i 4 år, fick så första barnet Lovisa. Köpte sedan egen villa på Ekvägen i Ullared med arbete och anställning inom Folktandvården. Familjen utökades i glädje med sönerna Karl och Tor.

Marie-Louise red och tävlade på lätt nivå med egna hästar, även tillsammans med dottern. Hästarna inackorderades på Övra Berg, senare på Bråtagärde i Gällared. Köpte sedan gården Heida, i Gällared, dit familjen flyttade 1985.Marie-Louise utövade sina intressen med hästuppfödning, ridning, trädgård, dahlior, även odling i jordbruket, utökning med amkor och kalvuppfödning. Allt i samspel med maken.

Marie-Louise engagerade sig med stort intresse i Gällareds hembygdsförening på hembygdsgården Yttra Berg, där hon gärna deltog och bidrog aktivt både i styrelsearbete och genomförande av aktiviteter.

Marie-Louise arbetade som tandläkare på Folktandvården i Ullared fram till pensioneringen. Det blev sammantaget 38 år, varav de senare 16 åren, hade hon samtidig tjänstgöring på Folktandvården i Vessigebro. Hennes yrkesintresse i tjänsten blev särskilt inriktat på barntandvård.

Marie-Louise språkintresse fördjupades med kurser i italienska, planerade och genomförde med kursdeltagarna gruppresor till Italien. Med familjen företogs resor inom Sverige och utomlands.

Utflykter gjordes året om. Hemlagade läckerheter, en tur till havet, bad vid Sandö Knapp, nyttjande av familjens IF-båt, utforskande Göta Kanal, seglatser utmed Hallandskusten, även till Anholt. Vintertid med snö, Marie-Louise tog skidturer, även åkturer med häst och släde.

Beskedet om Marie-Louise död kom chockartat.

Med sitt vänliga, omtänksamma sätt i förmåga att se framåt, har Marie-Louise alltid förgyllt sin omgivning, delat med sig av sin kunnighet och erfarenhet. Främst var omsorg om familjen. Lek och roliga upptåg med barnbarnen blev viktigt, en glädjefylld del av livet.

Marie-Louise är djupt saknad och efterlämnar stor tomhet.

Minnet av Marie-Louise bevaras i tacksamhet.

Lisbeth Andersson

svägerska