Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: ANNIKA KARLBOM
Bild: ANNIKA KARLBOM

Minnesord över Karl-Olof Andersson

Han drevs av ett stort samhällsengagemang.

Som tidigare meddelats har Karl-Olof Andersson från Apelhult i Tvååker avlidit vid 92 års ålder. Hans närmaste är Jan-Olof, Inger, Lars-Göran, Kjell-Arne och Carl-Gunnar med familjer.

Budet om vännen Karl-Olof Anderssons bortgång kommer i en tid när hans omtanke och humor behövs som allra mest, liksom hans socialliberala engagemang för de svagaste i samhället – och för demokratiska kärnvärden, bortom allt vad intolerans och trångsynthet heter.

Som en av Hallandscenterns tyngsta företrädare ljöd hans kraftfulla stämma under många år. Karl-Olof drevs av ett starkt samhällsengagemang, men när han tjugo år gammal gifte sig med sin Ingegerd var det familjejordbruket han först satsade på. Under alla makens offentliga uppdrag stod Ingegerd vid hans sida och skötte till stora delar arbetet på gården.

På 1950-talet knöts Karl-Olof som ombudsman till SLU, Svenska landsbygdens ungdomsförbund, snart med hela Sverige som arbetsfält. I förlaget By och Bygd fick han tidigt utlopp för sin skrivarglädje. Med starkt rättvisepatos förde han pennan i oräkneliga krönikor. På HN:s ledarsida skrev han regelbundet i fyra decennier; som 87-åring övergick han till att blogga.

Karl-Olof Anderssons politiska karriär inleddes på 1960-talet i Tvååker. 1971 blev han fullmäktiges förste ordförande i nybildade Varbergs kommun. Sin främsta politiska gärning hade Karl-Olof inom landstinget, då sjukhuset i Varberg var den största investeringen. Han var ordförande i förvaltningsutskottet och senare i landstingsfullmäktige.

Karl-Olofs erfarenhet blev en självklar tillgång när socialdepartementet behövde en sakkunnig under Fälldinregeringen 1976–78. Han var styrelseordförande i Hallands Nyheter 1977–1988 och höll i klubban vid stora investeringsbeslut som ny tryckpress. I Laholm medverkade han även till LT:s utveckling.

Som stark tillskyndare av lantbrukskooperationen blev han ordförande i Hallands Lantmän. Han engagerade sig även i Röda korset och i Tvååkers berättarkafé. Tvååkers IF hade i Karl-Olof en trogen supporter.

I över 30 år var Karl-Olof manusförfattare och senare även scenaktör i Tvååkersrevyn. Inte sällan gisslades de egna partikamraterna i skicklig balans mellan värme och ironi. Revysällskapet har även spelat in skivor med hans låttexter.

Med Karl-Olofs bortgång har hans vänkrets mist en stark och positiv personlighet med nära till skratt och avväpnande kommentarer. ”Det kunde varit värre”, löd hans valspråk.

Hans ande och ord lever nu vidare i hans sångtexter. När 90-årsdagen firades sjöng Karl- Olof egna låttexter för gästerna, med en blick som värmde oss alla – det är just så vi vill minnas musikälskaren och humanisten Karl-Olof Andersson.

Lars Grimbeck

Doris Gunnarsson

LÄS MER: Minnesord över Karl-Olof Andersson, 1928-2021