Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl-Heinz Wortmann.
Karl-Heinz Wortmann.

Minnesord över Karl-Heinz Wortmann

Var engagerad i Falkenbergs föreningsliv.

Leg. optiker Karl-Heinz Wortmann, Falkenberg, har avlidit i en ålder av 95 år. Närmaste familj är hustrun Elsa-Margareta och barnen Anna-Lena och Hans-Erik med familjer.

Karl-Heinz föddes 1928 i Herford, Tyskland. Han växte upp under andra världskriget där bomber kreverade i hans hemstad och flera familjemedlemmar drogs in som soldater i kriget. Trots det uttryckte han alltid att han tack vare sin sammansvetsade familj hade en trygg barndom.

Efter andra världskrigets slut kom Karl-Heinz 1952 som urmakare och optiker till Umeå på gesällvandring. På väg tillbaka till Tyskland gjorde han ett snabbt stopp i Göteborg på valborg. De utslagna björkarna och Chalmerskortegen gjorde stort avtryck och ledde till ytterligare år i Göteborg. När han till sist skulle återvända till sin hemstad, lyfte han upp resväskan åt en ung kvinna i tågvagnen: Elsa-Margareta från Falkenberg. Det sa klick och de gifte sig i Sankt Laurentii kyrka år 1960.

Efter det höll de ihop. Karl-Heinz tog svensk optikerexamen och öppnade tillsammans med Elsa-Margareta Glasögonhuset Synsam i Falkenberg. De lade grunden för optikkedjan Synsam och Karl-Heinz var en av Sveriges första optiker att ha kontaktlinsbehörighet. De drev sin verksamhet tillsammans och fick två barn, Anna-Lena och Hans-Erik, och fyra barnbarn, Johanna, Sofia, Hilma och Axel.

Karl-Heinz var en viktig del av Falkenbergs gemenskap och föreningsliv. Listan på engagemang är lång: i W6, Rotary, Företagarna och Futurum har hans bidrag gjort avtryck. Störst var musikintresset och han var i över 50 år sångarbroder i Falkenbergs Manskör och var trummis i orkestrarna Kalingo, Salongsorkestern och Nisses grabbar. Även bridgekvällar med goda vänner var en viktig del av tillvaron. Både Karl-Heinz och Elsa-Margareta var omtyckta personligheter i Falkenbergs sociala liv och festerna var stora, generösa och fyllda av glädje och musik.

Karl-Heinz var en varm och nyfiken medmänniska som hade en närvaro och förmåga att se människor som gick utöver det vanliga. Vi är många som kommer att sakna Kalle: hans varma, humoristiska och livsglada sätt att ta sig an livet och hans genuina intresse för sina medmänniskor. Han levde ett långt liv och uttryckte alltid tacksamhet för allt han fått uppleva. Bara sex dagar innan Kalle gick bort firade han sin 95-årsdag med familj och släkt. Han lämnade livet som han levde det; värdigt, elegant och med en inte oväsentlig dos humor.

Anna-Lena Philipson

dotter

Johanna Philipson

barnbarn