Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaj Berntsson.
Kaj Berntsson.

Minnesord över Kaj Berntsson, 1943-2021

Han var en sann Varbergsvän.

Kaj Berntsson har avlidit. För oss var han en god vän och vi hade samma grundläggande värderingar. Kaj var en sann Varbergsvän. I samband med industrikrisen på 90-talet och därefter var Kaj en starkt pådrivande person för att få Varberg att växa och skapa välfärd för medborgarna. Kaj kallade Varberg för en oslipad diamant. Han såg tidigt potentialen som fanns och hävdade med emfas att vi måste gå från färdighet till kunskap. Med det menade han inte att de jobben som höll på att försvinna inte krävde kunskap, men att framtiden krävde en annan typ av kunskap som var outvecklad i Varberg och i landet som helhet. Kaj förstod att tjänstesektorn med dess annorlunda kunskapsinnehåll var det som skulle växa i framtiden. Den utvecklingen pågår fortfarande.

Som ett led i denna utveckling var Kaj drivande i tillkomsten av Campus och dess högskoleutbildningar. Yrkeshögskolan var ett annat område som Kaj under åren var stark anhängare av.

Kaj såg också möjligheten för Varbergsborna att tillgodogöra sig arbetsmarknaden i Göteborgsområdet. Därför var han och vi tillsammans starka anhängare av förbättrade pendlingsmöjligheter till arbeten norröver. Dubbelspåret och järnvägsomläggningen hade Kaj som en av de starkaste ambassadörerna.

Men inte bara industri -och järnvägsomläggning fångade Kajs intresse. När landstinget skulle avveckla vårdinrättningarna nere på Kåsa var Kaj drivande för att få till stånd en annan verksamhet i området. Utan Kajs engagemang hade inte området sett ut som det gör idag.

En annan verksamhet som var hotad av avveckling var Radiostationen i Grimeton. Tillsammans med Olle Skoog tog Kaj de första initiativen till att rädda stationen som sedermera blev ett av Unescos världsarv.

Vi hade ofta långa diskussioner om allt från politik till fotboll. Vi kommer att sakna detta.

Per Olsson

Ture Isaksson