Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minnesord över Kaj Berntsson 1943-2021

En uppskattad vän i Varbergs Tennisklubb.

Kaj har hastigt och oväntat lämnat oss. Alla hans många vänner i Varbergs Tennisklubb sörjer och saknar honom innerligt.

I vår klubb var Kaj särskilt uppskattad för att han organiserade och drev vad som kallas för Måndagsveteranerna – dubbelspel i tennis för oss som är lite äldre (både damer och herrar) med efterföljande fika och med vänskapligt och muntert eftersnack. Vi har varit så många som 40 aktiva som spelat matcher varje måndag. Flertalet hade rekryterats och peppats av Kaj att vara med i spelet och i samvaron. Kajs motto var: "Vi blir alla äldre, därför är det viktigt att visa respekt för varandra. Måndagsveteranerna spelar efter sin förmåga men med social förnyelse". Enligt Kajs bestämda uppfattning utgjorde just den sociala samvaron 60% av meningen med vårt tennisspelande.

Vid säsongsavsluten i december delade Kaj alltid ut en då nyskriven eller uppdaterad bok om sitt Varberg. Samtidigt blev vi trakterade med extra god julfika. Vid avslutningarna i april tog han med oss på guidade sightseeingturer till någon av stans många sevärdheter.

Kaj var alltid väldigt skojfrisk och debattglad vilket inte minst märktes i omklädningsrummet när vi dressade om för match. Diskussionerna och skratten var legio. Väl ute på banan spelade Kaj tennis som om det vore ett schackparti – taktiskt och varierat – för att hitta en öppning för ett vinnande drag/slag. Samtidigt var han ödmjuk och generös, applåderade bra spel av sina motståndare och beklagade missar med "å så synd".

Kaj hade förvisso många strängar på sin lyra. Han hade de facto ett brett intresse och engagemang för flera andra sporter, för friluftsliv, för kultur och även för matlagning.

Så var det det där med politiken. Man kan inte bli annat än imponerad över Kajs långvariga gärning. Först som energisk facklig företrädare och sedan inte minst som hårt och strävsamt arbetande kommunalråd för kommunens bästa. När jag själv lärde känna Kaj verkade det som om han ändå fått nog av politiken. Kanske var det så att Kaj i just tennisen fick utlopp för sin fortsatta energi och kreativitet.

Inför varje utesäsong brukade Kaj kalla ett mindre gäng av oss veteraner till att göra i ordning klubbens utomhusbana i Societetsparken. I år uteblev dock denna kallelse. Den 22/4 tog vi oss till slut samman och med hjälp av tränarna krattade vi löv och kvistar, lukade ogräs och satte upp tennis- och vindskyddsnät och placerade ut domarstol och bänkar – allt i Kajs anda – men att Kaj inte längre var med oss var helt ofattbart.

Sorgen och saknaden är stor! Ett innerligt tack till dig Kaj för för allt Du har verkat för och bidragit med! Att ha fått lära känna dig – både på och utanför tennisbanan – har för oss alla veteraner varit väldigt inspirerande!

Per Strömberg

ordförande i Styrelsen för Veteransektionen, Varbergs Tennisklubb