Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Nestrup.
Bengt Nestrup.

Minnesord över Bengt Nestrup, 1946-2022

Han var en mycket uppskattad advokat som tog väl hand om sina klienter.

Vi var många i rättskedjan som tog avsked av advokaten Bengt Nestrup den 13 januari i år. Bengt Nestrup, Halmstad, avled den 18 december 2022. Han efterlämnar hustrun Christina och barnen Nils, Måns, Maria och Anna med familjer.

Det var en mycket vacker och värdig begravningsakt i S:ta Katarinas kapell. Hallands Nations flagga stod stolt vid kistan, som omgavs av många vackra blomsterdekorationer. Under akten lästes en dikt av Bo Setterlind: Plötsligt slocknar en låga som värmt och givit allt. Och Bengt Nestrup var en person och advokat som värmt och givit allt.

Vi på Halmstads tingsrätt minns Bengt Nestrup som en saklig och korrekt advokat. Han visade trohet och lojalitet mot sina klienter. Domarna och domstolens personal hyste stort förtroende för Bengt Nestrup och hans advokatgärning.

Bengt var en mycket uppskattad och efterfrågad försvarare som tog väl hand om sina klienter, stod upp för dem i rätten, engagerade sig i dem och deras liv. Han blev begärd in i det sista och ofta var det kapplöpning bland klienter för att få honom som försvarare. Han hade många stamklienter som såg honom som sin vän i sina svåra liv. Bengt var av den gamla stammen och ordbehandlare och datorer var inte hans bästa vänner. Han dikterade sina långa och böljande inlagor där fyndiga och underfundiga invändningar gömde sig bland bisatserna. Vi på åklagarmyndigheten och vi som advokatkollegor hade alltid en god kontakt med Bengt Nestrup.

Bengt föddes i Helsingborg, växte upp i Halmstad, tog studenten 1964 och läste juridik i Lund. Efter studierna jobbade han i Sollentuna, Luleå, Borås och Bryssel där han träffade Christina. Han var anställd på Allmänna Advokatbyråer, först i Borås och sedan i Halmstad. Från 1984 drev han advokatverksamhet i Halmstad fram till sin död.

Vi som kände Bengt Nestrup minns honom som en ödmjuk, lyhörd, klok och humoristisk kollega och vän som alltid tog sig tid för sina medmänniskor. Vi kan vittna om att Bengt tog vara på det goda i livet och var mycket kunnig kock och dryckeskännare. Familjen tog han återkommande med till fjällstugan. Golfen betydde mycket för honom och genom den fick han många vänner och gjorde många resor. Han var också en hängiven HBK-supporter som iklädd den blå-vita halsduken ofta syntes på Örjansvall.

Bengt var under och efter studietiden involverad i Hallands Nation i Lund, var ordförande i arbetsutskottet för Nationens alumniförening och deltog i festligheter och evenemang.

Pia Johansson

Halmstads tingsrätt

Klas Lundgren

Åklagarkammaren i Halmstad

Stellan Elmgren och Sofia Blomqvist Szabo

Advokatkollegor