Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börje Lindblom.
Börje Lindblom.

Minnesord över Börje Lindblom

Han ledde verksamheten på Ringhals i ett decennium på 1980-talet.

Börje Lindblom, Varberg, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast sörjande är hustrun Siv, sonen Urban och svärsonen Bo samt barnbarn.

Börje växte upp i Hallstahammar under enkla förhållanden. Föräldrarna fick nöja sig med treårig folkskola. Mamma Svea började som piga vid tolv års ålder. Pappa John arbetade på bruket och i skogen, han var skicklig med häst och handsåg. I barndomshemmet fanns varken el eller rinnande vatten, men det var kärleksfullt.

Han var duktig på i bollsport. I hemmet finns ett foto på Hallstahammars a-lag i fotboll, där både Börje och Tore Skogman var med. Han tränade bordtennis för Tage ”Flisan” Flisberg. Främst var han en duktig handbollsmålvakt med flera inhopp i elitserien.

Börjes livshistoria återspeglar efterkrigstidens framtidsoptimism.

Efter sex år i folkskola började han på brukets yrkesskola. Man upptäckte där hans begåvning, och efter militärtjänsten gick Börje en påbyggnadsutbildning på Västerås tekniska läroverk, och sedan blev det fortsatta intensiva och krävande studier till maskiningenjör vid Katrineholms Tekniska Skola. Familjen fick gå i borgen för att betala studierna. Börje tog sin ingenjörsexamen 1956.

Vid Maskinverken i Kallhäll fick han rita ångpannor till Stenungsunds oljekraftverk. Han blev Vattenfallare. Kommunens underjordiska kraftverk är för de flesta okända: fyra atombombsäkra anläggningar, var och en i volym som Stockholms stadshus, döljer sig inne i berget.

År 1979 blev Börje Lindblom anläggningschef vid Ringhals, där han fick användning för sin betydande organisatoriska och sociala kompetens. På verket fanns vid den tiden fler än 2 000 anställda. Börje ledde verksamheten på Ringhals i ett decennium.

De sista åren av yrkeslivet arbetade Börje för Vattenfalls huvudkontor i Råcksta. Han var bland annat engagerad i Papyrus i Mölndal och fabrikens egen producerade elförsörjning.

Börje och Siv fick 70 fina år tillsammans. Som pensionärer gjorde de gärna resor till Frankrike med vinklubben Vinrankan. Cykeltur till Getterön med bad och picknick var en obligatorisk favorit under somrarna. Börje deltog under många år aktivt i föreningslivet i Varberg, och kärast var nog uppdraget som ordförande för Kallbadhusets vänner.

När dottern Ulrika insjuknade i en svår sjukdom gav han henne - trots hög ålder - sitt outtröttliga stöd. Han var också en stor inspiration för sina älskade barnbarn, och han kunde lyfta en fest till oanade höjder med sin varma humor. Vi är många som saknar Börje Lindblom.

Urban Lindblom