Den 2 300 mil långa resan gick bland annat genom Pakistan, där Mikael fick se Himalaya. I Pakistan skulle Mikael också komma att passera staden Abottabad, där Usama Bin Laden levde innan han blev dödad.
Den 2 300 mil långa resan gick bland annat genom Pakistan, där Mikael fick se Himalaya. I Pakistan skulle Mikael också komma att passera staden Abottabad, där Usama Bin Laden levde innan han blev dödad.

Mikael gjorde en 2 300 mil lång ”egotripp” ända till Falkenberg

En del 50-plussare tar ett sabbatsår för att segla jorden runt. Andra kanske säljer allt för att bli yogainstruktör i Karibien. Mikael Svenungsson gjorde istället en 2 300 mil lång mc-trip genom Asien till Falkenberg:

ANNONS
|

– Det blev en färd på dammiga och slingriga vägar men lika mycket i mitt inre, berättar han.

Efter att ha pendlat mellan Falkenberg och Kina bor Mikael sedan tio år i Hong Kong.

– Tidigare jobbade jag med att ta fram butiksinredningar som tillverkades i Kina och sedan skeppades dit kunderna ville ha dem men snart hjälpte jag istället europeiska varumärken att etablera butiker runt om i Ostasien. Det mest praktiska var då att vi på M2 Asia öppnade en filial här i Hong Kong, berättar han.

Mikael, som en gång var med och startade företaget hemma i Sverige, är idag chef över kontoret och de tjugo medarbetarna. I Hong Kong har Mikael sin fru Andrea och sjuåriga dottern Jiabee.

ANNONS
Mikael är chef över M2 Asia i Hong Kong, företaget som han en gång var med och startade hemma i Sverige. Här hjälper Mikael och de tjugo medarbetarna nu europeiska varumärken att etablera butiker runt om i Ostasien.
Mikael är chef över M2 Asia i Hong Kong, företaget som han en gång var med och startade hemma i Sverige. Här hjälper Mikael och de tjugo medarbetarna nu europeiska varumärken att etablera butiker runt om i Ostasien. Bild: Paul Danielsson

– Jag har också barn från tidigare äktenskap, berättar han. De är idag 28, 24, 17 och 13 år gamla. Tre bor i Sverige och ett i London. Det är en kamp man för med sig själv nästan varje dag att inte kunna vara den förälder man skulle vilja vara. Så mycket roligare då att få se hur mycket Jiabee tycker om sina äldre syskon och de om henne!

Mikaels ”hemma” innan flytten var i Ringsegård i Falkenberg och kopplingen till staden är fortfarande stark, där två av barnen bor kvar och han har sitt fritidshus på Grimsholmen.

– Det är helt underbart att kunna promenera ned till havet och då se fasaner och rådjur. Jiabee älskar att springa i vår trädgård där och plocka vinbär, krusbär och smultron. Hon vet knappt till sig när hon får göra det!

Mikael kan också längta efter lugnet i Halland:

– Här i Hong Kong är det aldrig tyst, utan ett brus non-stop.

Det som är spännande med Hong Kong är att det är en gränsstad mellan öst och väst, mellan två kulturer som inte har smält ihop till en grå massa, menar Mikael:

– Ett gammalt kinesiskt tempel kan ligga vägg i vägg med en finansskyskrapa. Här finns allt sida vid sida.

ANNONS

Mikael är förstås inte den enda svensken i Hong Kong men han lever ändå helt utanför svensk-kolonin:

– Många kommer hit för jobb på ett par år och umgås då nog gärna med andra svenskar. Eftersom min fru är kinesiska precis som många av våra vänner så blir ju vardagen präglad av det. Fast jag är nog rätt knepig i deras ögon, skrattar han.

Det var 11 juli 2017 som Mikael satte sig på sin motorcykel i Hong Kong och inledde den 2 300 mil långa färden till Falkenberg:

– Som yngre hägrade Kina men efter att jag sedan i jobbet varit nästan överallt var jag mer nyfiken på Indien och Nepal, inte minst att få se Himalaya.

I höstas kunde Mikael lämna över en check på 30 000 amerikanska dollar som han samlat in till Siem Reap, det SOS Barnbyars barnhem i Kambodja han ville stötta.
I höstas kunde Mikael lämna över en check på 30 000 amerikanska dollar som han samlat in till Siem Reap, det SOS Barnbyars barnhem i Kambodja han ville stötta. Bild: Mikael Svenungsson

Resan blev på samma gång ett gyllene tillfälle för Mikael att göra gott och han lyckades på olika sätt samla in hela 30 000 amerikanska dollar till ett barnhem i Kambodja:

– Om jag ändå skulle ge mig ut på en ”egotripp” ville jag också försöka göra något för andra. Vi ska inte leva våra liv och känna skuld varje gång vi dricker vår latte, men någon gång i livet tycker jag vi är skyldiga att göra något för andra.

 Resan mellan Hong Kong och Falkenberg blev en färd på dammiga och slingriga vägar men lika mycket i det inre, berättar Mikael. Bilden är tagen i Södra Kazakhstan.
Resan mellan Hong Kong och Falkenberg blev en färd på dammiga och slingriga vägar men lika mycket i det inre, berättar Mikael. Bilden är tagen i Södra Kazakhstan. Bild: Mikael Svenungsson

Även om det mesta gick bra så var resan inte utan strapatser:

ANNONS

– I nordöstra Indien mitt under regnperioden var det enorma översvämningar där många människor dog. Och mitt ute i ingenstans i ösregn och beckmörker la min gps av. Då var jag inte tuff kan jag säga.

En annan missräkning var att Mikael inte fick se Himalaya på nära håll som han hoppats:

– I Indien fick jag en infektion i en fot så jag fick växla mc:n med hälen. Smärtan gjorde att jag bestämde mig för att slopa Nepal för det är för mycket växlande upp i bergen. Jag fick uppleva så mycket fantastiskt ändå, med höjdpunkter som Luang Prabang i Laos och den indiska staden Varanasi.

Det skulle bli en färd genom tjugotre länder innan Mikael, trött och sliten men mycket nöjd, i slutet av augusti körde över Öresundsbron och åter var på svensk mark:

– Resan var helt enastående! Att gneta på dag ut och dag in under besvärliga förhållanden visade sig passa mig som människa väldigt bra.

En häftig dimension med färden var att den också blev en inre resa:

– Med mil efter mil under så många dagar och ofta på rätt tråkiga vägar kan man tillåta sig själv att tänka fritt om precis allt. Det kan jag sällan annars för min tid går åt till att lösa problem på arbetet, i hemmet eller var det nu är. Och så får man på en sådan tripp dessutom både lära sig att lita på sig själv och trivas i sitt eget sällskap.

ANNONS

Mikael funderade under sin mc-färd också över vad han kanske helst av allt ville ägna sig åt:

– Yrkesmässigt behövde jag en paus. Jag har hållit på med det jag gör i över tjugo år och det kanske är dags att göra någonting annat, säger han och ler lite underfundigt.

Har du tankar om nya resor?

– Ja, och nästa gång är målet Kapstaden och då köra från Nordkap i Norge. Och till Falkenberg ska jag redan nu i maj.

Lite om: Mikael Svenungsson

• Ålder: 56 år

• Uppvuxen: Göteborg

• Bostadsorter: Mikael flyttade till Varberg i slutet av 1980-talet och bodde därefter i Falkenberg från 1994 fram till flytten till Hong Kong för tio år sedan.

• Gör: Affärsutvecklare inom varumärkesetableringar runt i Asien

• Familj: Frun Andrea och sjuåriga dottern Jiabee i Hong Kong och barnen Gustaf, Johanna, Melker och Nils i London, Göteborg och Falkenberg.

• Aktuell: Skriver en bok om sin 2 300 mil långa resa mellan Hong Kong och Falkenberg men planerar också sin nästa äventyr med sin mc.

ANNONS