Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Mattcurling hett bland Skällinges seniorer

När dörren öppnas till Skällinge bygdegård hörs sorlet. Mattcurlingen är igång. – Den har blivit en hit, säger Kerstin Berg Rosenqvist som flyttade till Skällinge 2007.

En kvinna tar sats och kastar behärskat ut sin färgglada gula ”sten” som obevekligt glider iväg på den långsmala mattan mot boet. Sorlet stiger. Det gick sådär. Kvinnan skrattar och publiken runtomkring också. 
Mattcurlingen i bygdegården är en glad tillställning där ingen direkt förgås av prestige. Än så länge har föreningens lag legat i botten och det är en plats de har kämpat hårt för skojar flera i salen.
– Vi har många aktiviteter, i dag har vi cirka 135 medlemmar, men mattcurlingen drar mest folk, säger Christer Andersson, ordförande i SPF Skällinge-Nösslinge som också är mattcurlingansvarig. 
Christer Andersson, förre ordförande Lennart Johansson och tidigare sekreterare Kerstin Berg Rosenqvist tror att orsaken till föreningens sprudlande liv är att den följt utvecklingen och lever upp till de mer moderna önskemål dagens pensionärer har idag. På måndagar och torsdagar är det styrketräning i klubbhuset vid fotbollsplan. På onsdagar är det både gymnastik och mattcurling med fika. Dessutom är det surfcafé varannan torsdag.
Kerstin Berg Rosenqvist leder föreningens Ipad-kurser sedan banken la ner sin verksamhet i Skällinge.
– Vi hade namninsamling med över 400 namnunderskrifter mot banknedläggningen men det hjälpte inte. Så vi startade kurser som bland annat lär ut hur man gör bankärenden på nätet. Vi ansökte och fick pengar av banken till inköp av Ipads, som vi lånar ut till medlemmar, säger Kerstin som är en riktig föreningsräv.
Hon har som föreningens sekreterare även ansökt och fått pengar till föreningens curlingmattan från Sparbanksstiftelsen och aktivitetsstöd från kommunen.
Lennart anser att det dessutom var bra när ”konkurrenterna” SPF Skällinge-Nösslinge och PRO Rolftorp för några år sedan lade ner sina stridsyxor. 
– Vi har en del samarbeten och hälsar på hos varandra och spelar mattcurling, säger han.
Lennart flyttade från Småland till Skällinge när han blev pensionär 1999. Genom åren har han lärt känna folket i trakten.
Christer Andersson som har bott i Skällinge i sju år och är förtidspensionär har varit ordförande i föreningen i fyra år. Förutom att hålla i olika aktiviteter leder han föreningens matlagningskurs för herrar. Det finns även en matlagningskurs för damer, men där alternerar kursledarna.
För de som vill ta det lugnare finns trivselkvällar, oftast är det de äldre seniorerna som deltar. Det är Anna-Carin Andersson som varit med i föreningens styrelse sen två år som håller i dem.
– Då är det fika, lite prat och ofta nån aktivitet som bingo eller frågesport.
Anna-Carin sitter med i kommunala pensionärsrådet, KPR, och är därmed en viktig kil in i kommunens maktkorridorer. 
– Hon är en mycket viktig spjutspets för oss, nickar Lennart nöjt.
SPF Skällinge-Nösslinge försöker påverka, så att de äldre får det bättre, men även så att hela bygden kan fortsätta leva. Nyinflyttade i Skällinge och Nösslinge får ofta ett besök från traktens välkomstkommitté, och är nykomlingar pensionärer så är gärna SPF Skällinge-Nösslinge med och informerar om sin verksamt.
Förutom mattcurling, motion och träning, ordnar föreningen också kurser, fester, utflykter och föreläsningar.
– 60 personer kom till vårt senaste årsmöte. Då hade vi brottsofferjouren här som pratade. Det var väldigt uppskattat, säger Lennart.