Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matgalen 24-åring fick jobba på Noma

Han har plockat och rensat myror och vitmossa med pincett. Efter tre månader på en av världens bästa restauranger känner sig Carl Kindblom redo att möta matgästerna i Falkenberg och Skrea.

Carl kallar sig själv för en matgalen 24-åring som nyligen upplevt sitt livs största äventyr. Att praktisera på världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn. De tar in ett tiotal varannan månad, men få klarar av att stanna hela praktiktiden.
– Man får jobba gratis i tre månader. Men det var det värt, menar Carl Kindblom.

Han är uppvuxen i Mossebos skogar utanför Tranemo i Västergötland, precis på gränsen till Småland och bara några mil från Halland. För tre år sedan flyttade han till Falkenberg. 
– Matintresset har alltid funnits i familjen. Pappa är jägare och kom hem med mycket vilt. Både han och mamma gillar att laga mat. För min del började det nog när jag var 12 år. Jag fick praktisera på min kusins lunchrestaurang i Karlstad och jobbade med allt möjligt där på loven.
 
Intresset förde honom till hotell- och restaurangprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås. Under tiden där  jobbade han på flera av stadens restauranger innan det var dags att dra vidare.  
– Jag har inte bara jobbat med mat utan även som bartender. Det är roligt och jag vill jag lära mig mer och ta in alla smaker från baren in i köket, och tvärtom.
Men det är restaurangbranschen han brinner för.
– Att laga och servera mat är mitt sätt att göra människor glada.Tre vintersäsonger tillbringades som kock i fjällen och då jobbade han i Falkenberg på somrarna.
– Framför allt på Bratt, men även på dåvarande Harrys.
Efter det var han köksmästare på Grappa i Varberg ett tag och delade en tjänst där med en kompis. Sedan bar det av till Spanien för två månaders jobb på Grabbarna Grus i Magaluf, en av Europas största nattklubbar.

Magaluf lämnades när Carl fick chansen att praktisera på Noma i Köpenhamn i höstas. Fyra gånger under 2010-talet har den utsetts till världens bästa restaurang och det är sex månaders väntetid för att få ett bord.
– Det är fruktansvärt tufft med väldigt långa pass på 18-20 timmar om dagen. Man måste leverera hela tiden. Många hoppar av och första veckorna undrade jag om jag verkligen skulle klara av det. Det är fyra olika kök som man springer emellan. Hela tiden har någon koll på vad du gör och ibland gömde man sig i två minuter på toaletten bara för att få lite egentid.  – Men jag bet ihop och är jävligt glad för det. Nu känns det som att jag klarar vilken restaurang som helst. Jag känner mig tryggare både som person och kock och har framför allt fått galet mycket inspiration.

På Noma serveras till exempel myror och vitmossa.
– Man åker ut och plockar vanliga pissmyror i skogen på dagen och fryser in dem över natten. Sedan plockar man bort barr och smuts med pincett och äter myrorna som de är eller gör myrkräm. Det är svingott!
– Mossan rensas på samma sätt. Sedan torkas den, fritteras och täcks med choklad.
Myror finns ännu inte på Askas meny i Skrea. De är lite för små för att grillas och det är grillning och barbecue Carl framför allt ska jobba med i vår och sommar. Det blir även inhopp på närliggande Prostens pizzeria i Skrea, samt Globalize på Färgaresträtet i Falkenberg.  
– Jag ser inte mig själv som en mästerkock, men jag är kär i restaurangbranschen. Min bästa stund på dagen är att ta ett varv i restaurangen, prata lite med gästerna och känna att alla är tillfreds. Det är underbart!