Inga murar. Teater och psykologi går hand i hand för skådespelerskan, manusförfattaren, regissören och terapeuten Marianne Scheja. Foto: Jonatan Bylars
Inga murar. Teater och psykologi går hand i hand för skådespelerskan, manusförfattaren, regissören och terapeuten Marianne Scheja. Foto: Jonatan Bylars

Marianne Scheja vill hjälpa och berätta

Marianne Scheja är på besök hos sin pappa Sven Brinkendahl i Falkenberg. Han har nyligen blivit änkeman, men trots sorgen finns en glittrande värme i hans ögon.

ANNONS
|

Han och hans hustru Gun har betytt mycket för Marianne. De lät henne och hennes syster växa upp i ett kreativt hem med många gäster och familjen var ofta ute på resor i Europa.

– Jag hade en fantastisk uppväxt med konstnärliga föräldrar, vi hade mycket roligt och fritt, och jag cyklade omkring i hela Falkenberg och hade många kompisar, säger Marianne som sörjer sin mamma.

Ändå var det bort hon ville när skolan var klar. Hon utbildade sig till sjuksköterska i Stockholm, men det var skådespelare hon ville bli. Hon började som fotomodell och fick sedan en plats på teaterskolan William Esper Institut i New York 1984-1987. Då hade hon redan hunnit träffa sin blivande man Staffan Scheja.

ANNONS

Marianne ler:

– Han var på väg att flytta tillbaka till Sverige och hade sagt upp sin lägenhet i New York medan jag var på väg att flytta dit. Vi flyttade ihop i New York. William Esper Institut hade just den teaterutbildning jag ville gå, den bygger på psykoteknik, man får jobba mycket med sig själv. Man får bland annat lära sig att trycka på de rätta ”knapparna” för att komma i olika sinnesstämningar.

Under sin teaterutbildning träffade hon Donald Trump. Hon arbetade extra på bistron i Trump Tower, där Trump har en bostad högst upp i huset. …

– Han beställde mat, och ville gärna sitta högt upp i lokalen så att alla såg honom. Ibland beställde han catering när det var representation eller fest i hans privata våning. Han var inte en person jag umgicks med, men jag träffade honom då jag jobbade. Han är sig lik idag, fast lite mer extrem, han hade redan då början till sin speciella frisyr. I de kretsarna var det självklart för männen att nypa unga tjejer i rumpan och tafsa. Äckliga gubbar. Så var det överallt. De var likadant i filmbranschen. Det var en av orsakerna till att jag sen ville bo i Sverige.

ANNONS

Men det fanns undantag. En som Marianne minns med värme är den nu avlidne skådespelaren Robin Williams.

– Han gjorde huvudrollen i ”Fånga dagen”, som var den första film jag var med i. Han var jätteviktig för mig, tog hand om mig på ett bra sätt eftersom jag var ny. Han var snäll, skämtade med alla och såg till att vi trivdes.

I USA medverkade Marianne i ett antal teaterproduktioner, filmer och tv-serier, men hon ville tillbaka till Sverige.

–Vi flyttade till Sverige och jag började läsa litteraturvetenskap på Stockholms Universitet och gick sen en utbildning i manusförfattande på Dramatiska Institutet. Jag ville börja skriva egna manus, kunna styra helheten, säger hon.

Under åren hon studerade födde hon dottern Rebecca, som nu är 28 år, och Leonard, som är 27 år. Sedan tidigare var hon bonusmamma åt Staffans son Daniel, som är 40 år.

Första filmen i Sverige som hon medverkade i var ”Jungfruresan”, sedan dess har det varit en film eller tv-serie nästan varje år. Sedan 90-talet har hon i första hand arbetat med tv.

– I två års tid höll jag på med ”Skilda världar”, jag både skrev och medverkade som skådespelare. Till slut fick jag skriva ut mig själv ur manuset (haha). Jag ville göra annat. Roligast var nog när jag regisserade blåsningen 1996-1998. Och jag var med om att skapa en av de första realityserierna i Sverige, Den hette ”I nöd eller lust”, och upplägget var som en dokumentärserie där man fick följa par från olika kulturer som gifte sig.

ANNONS

Parallellt med karriären pågick såklart familjelivet. Men efter att ha varit ihop i 17 år bestämde sig Marianne och Staffan för att skiljas.

– Det var inget lätt beslut, men vi hade glidit ifrån varandra och såg ingen annan utväg. Det var en tung period.

– Sedan tolv år har jag varit tillsammans med skådespelaren Lars Franson. Vi har jobbat en del ihop och vi har skrivit och spelat teaterpjäsen ”Gift med alla” ihop. Vi båda arbetar med vård och teater.

I början av 2000-talet tog Marianne steget fullt ut och gick en grundutbildning i kognitiv beteendeterapi och beroendebehandling på Karolinska Institutet. I sju år har hon med hjälp av teater och KBT tränat främst unga personer med någon form av autism och aspergers syndrom.

– För sju år sedan startade jag Astroteatern. Där får de genom att spela teaterstycken lära sig att bemöta och hantera olika situationer så att deras självförtroende kan växa. SVT gjorde tre entimmesdokumentärer ”Den som får finnas” om vårt teaterarbete som blev Kristallennominerad 2015. Jag blev även nominerad till ”Svensk hjälte” av ungdomarna, det var lite gulligt. Jag sa för ett tag upp mig från Astroteatern, den tog till slut för mycket tid och kraft från min övriga kreativa verksamhet.

ANNONS

Marianne ger även parterapi, håller föredrag och arbetar med ledarskapsutveckling. Och hon är snart klar med sin bok ”Lyft varandra med 4L” som främst vänder sig till företagsvärlden och handlar om att göra sig förstådd i viktiga relationer och situationer.

– Det har varit väl mycket terapi de senaste 5-6 åren. Jag är jättespelsugen nu. Om man kan arbeta med både terapi och teater så är det perfekt. Enbart terapi blir för tungt och dystert.

Om några dar ska Marianne åka hem till Stockholm. Men snart är hon i Falkenberg igen.

Pappan som numera bor ensam är glad över hennes besök och så måste hon träffa sina vänner.

–Sen jag flyttade från Falkenberg har jag hela tiden haft kontakten kvar med stan. Mina vänner bor här. Vi är fyra bästisar från Falkenberg som håller ihop sedan vi var fem år. Vi smsar i en BFF-tråd (Best Friends Forever) nästan varje dag sedan många år tillbaka, där vi roar och stöttar varandra och vi ses så ofta vi kan. Dom har varit ett fantastiskt stöd för mig sista året då mamma varit så sjuk.

Lite om Marianne Scheja

  • Ålder: 56 år
  • Uppväxt: Falkenberg
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Maken Lars Franson, barnen Rebecca Scheja 28 år (ingår i DJ–duon Rebecca & Fiona tillsammans med Fiona Fitzpatrick) och Leonard Scheja, 27 år (ingår i DJ–duon Nause tillsammans med Jacob Criborn), bonussonen Daniel Scheja, 40 år, samt ytterligare de två bonusbarnen Sara, 18 år, och Josef, 25 år, på Lars Fransons sida.
  • Yrke: Sjuksköterska, skådespelare, manusförfattare, regissör, föredragshållare, ledarskapsutvecklare, terapeut (utbildad terapeut inom KBT).
  • Några av de filmer hon medverkat i: Jungfruresan, Den ofrivillige golfaren och Bröllopsfotografen.
  • Några tv-serier hon skrivit manus och medverkat i: Rederiet, Du bestämmer, Skilda världar, samt spelat mamman i SVT Plays ungdomsserie Portkod 1321.
  • På gång: Håller på att slutföra boken ”Lyft varandra med 4L” som ger råd om hur man själv kan kartlägga, skatta och övar in ett mer önskade beteenden samt ändrar ovanor. Stress, obehagliga känslor, konflikt, empati, motivera är viktiga delar i boken.
  • Intressen: Allt som har med kultur att göra
  • Svåraste rollen att spela: Arrogant
ANNONS