Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Maria Scherer ser fram emot att busa

I sommar ska Maria Scherer försöka ta det lite lugnt. Framför allt ser hon fram emot att få busa med barnbarnet Elsa, 1,5. – Jag hade tänkt ta ett gammaldags sommarlov i år, berättar Maria.

Nåja, ett och annat engagemang och en och annan stund i skrivarlyan blir det. Maria håller på med sin tjugoandra bok och även om hon kommit en bra bit på väg återstår en hel del.

– Boken kommer att heta ”Det goda du vill” och bygger på ett bibelcitat av Paulus, men är därför ingen religiös bok. Jag tror på människans inneboende godhet men tyvärr har godheten svårare än ondskan att få vingar, säger hon.

Maria berättar att hon har boken klar i sin hjärna men att hon har åtskilliga timmar kvar vid datorn innan allt är klart för tryckning på Bonniers. Hon kan uppleva skrivandet som allt mödosammare och att ge ut en bok om godhet hör definitivt inte till det enklare hon gett sig in på.

– Vi lever i ett samhälle där dessvärre den elake, den fräcke eller den smarte alltid vinner. Det är bara att titta på tv-serierna för att konstatera det. Själv kan jag sakna de gamla filmerna från 40- och 50-talet. Även dessa beskriver ofta en kamp mellan det onda och det goda men det är alltid det goda som vinner.

Maria beskriver sin nya bok som ”en lugn bok” där drivkraften är få människan att ha modet att välja det goda. Hon är innerligt trött på alla böcker om förbättrad självkänsla, men drar sig för att namnge de författarkollegor som tycks ha gjort denna nisch till sin.

– Visst är självkänslan jätteviktig, men för att uppnå den är det viktigt att börja med du-känslan. Rikta kärlek och ömhet mot en medmänniska så kommer självkänslan automatiskt. Det är lite av dessa tankar jag försöker förmedla i min nya bok som kommer ut nästa år.

Senaste boken ”Någonting bättre är redan på väg” från 2005 har sålt mycket bra. Allra bäst har den sålt i Tyskland, där Maria Scherer är ett stort namn och där hon redan gett ut ett tiotal böcker. Hon talar själv flytande tyska och framträder ofta i tyska tv-shower.

– Eftersom jag heter Scherer tror väl tyskarna att jag är tysk, säger Maria med befriande självironi.

Maria är född och uppväxt i Varberg och även om det är länge sedan hon flyttade från stan har hon alltid betraktat sig som Varbergstjej. I sommar uppträder hon i Varbergs kyrka där hon och pianisten Staffan Nilson, cellisten Göran Holmstrand samt hemmasonen och saxofonisten Lalle Björk bjuder på ”Musik och lyrik i sommarkvällen” den 19 juli. Maria har känslomässiga band till Varbergs kyrka eftersom hon både är döpt och konfirmerad där.

– Dessutom följde min mormor mig dit när jag var fem år och skulle gå till söndagsskolan första gången. Vi kom långt före alla de andra och när vi kom in i kyrkan var det alldeles mörkt där. Plötsligt tändes alla ljusen och då tänkte jag: ”så snäll Gud är som tänder alla ljusen för mig”. Jag förstod ju med tiden att det så klart var vaktmästaren som tände ljusen, men den barnatro jag fick som liten har jag till stor del burit med mig genom livet, säger Maria .

Maria gick i Varbergs klassiska flickskola, som hon betraktade som strängare än en klosterskola, innan hon i slutet av 1950-talet flyttade med sina föräldrar till Göteborg. Sitt stora genombrott fick hon på 1970-talet, både som författare och som tv-personlighet. Hon var också med om att skriva tv-historia när skådespelaren Georg Rydeberg vid ett tillfälle friade till henne i direktsändning. Något ja fick dock inte den nästan 40 år äldre charmören och kvinnotjusaren.

– Det var ingen lätt match. Där låg han helt plötsligt på knä med en röd ros i handen. Jag minns att jag önskade att jag kunnat öppna en lucka i golvet och försvinna, men publiken hade desto roligare. Georg Rydeberg visste hur man skulle krydda en direktsändning.

I dag bor Maria huvudsakligen i Båstad, men hon har sedan länge också en bostad i London. Hennes dotter Henriette bor i New York och är gift med Marc Lopresti som bland annat är juridisk rådgivare åt USA:s vicepresident Joe Biden. I sommar kommer familjen Lopresti att tillbringa några veckor hos Maria och hennes sambo Hans Wilöf i Båstad.

– Att få leka och gosa med Elsa ser jag verkligen fram emot. Man återupptäcker så mycket tillsammans med sitt barnbarn och blir lite fjantig. Det ska bli underbart, Elsa är ett litet underverk.