Marcus Dufwa: ”Alla kan påverka”

Marcus Dufwa i Falkenberg har dubbla skäl att fira i denna månad. Dels fyllde han 20 år den 6 mars, dels kan han som ordförande för SSU Falkenberg konstatera att föreningen det senaste året växt och nu har 100 medlemmar under 30 år. – Det har varit ett lite inofficiellt mål och vi är jättestolta!

ANNONS
|

Månadens 20-åring

Marcus Dufwa har inga problem att få tiden att gå. Han pluggar till civilekonom på Högskolan i Halmstad, han är engagerad i SSU Falkenberg och han har en flickvän och en familj som han vill umgås så mycket som möjligt med.

Hur trivs du med studierna?

– Det är väldigt roligt. Vi läser en massa intressanta kurser, till exempel om marknadsföring och ledarskap och nationalekonomi. Det är mer omväxlande än jag hade väntat mig, och det känns som att det är kunskaper man har nytta av i många sammanhang. Inte minst om man är politiskt intresserad!

ANNONS

Hur började ditt politiska intresse?

– Det började nog hemma med att jag hörde mina föräldrar diskutera politik. Och inför valet 2006 var det rätt mycket diskussion i klassen, ideologiska diskussioner. Men det tände till på allvar inför valet 2010. Jag och två vänner sökte på egen hand upp SSU Falkenberg och började gå på deras möten. Att det blev socialdemokraterna var alldeles självklart för mig, jag kände mig hemma där.

Och nu är du ordförande?

– Ja, jag blev ordförande i maj ifjol. Men jag tycker inte det är så viktigt med formella poster och positioner, man måste inse att det är ett lag­arbete, och vi försöker göra våra möten välkomnande och öppna så att alla som är nyfikna vågar sig dit.

Det sägs ju att parti ­ politiken är död och att människor inte längre bryr sig vad tänker du om det?

ANNONS

– Nej, jag tror inte på det. Jag vet att unga människor engagerar sig, men många vet inte vart de ska ta vägen med sitt engagemang. Så vi som är politiskt engagerade måste bli bättre på att visa att vi finns.

– Och jag är jättetrött på allt prat om maktlöshet, att det är lönlöst att försöka påverka. Det blir ju en självuppfyllande profetia. Visst finns det mycket toppstyre, men brinner man för något så kan man påverka!

Skulle du själv vilja bli politiker?

– Jo, jag kan tänka mig att jobba politiskt. Var eller med vad spelar mindre roll. Man behöver ju inte bli statsminister eller riksdagsman för att göra nytta, det behövs folk som kan ta fram bakgrundsfakta, som kan marknadsföring, allt möjligt – politik är ett lagspel.

Vad är du bra på?

– Jag tror jag är rätt bra på att stötta och pusha på andra. Att inkludera människor, få dem att känna sig välkomna.

ANNONS

Vad är du mindre bra på?

– Tålamodet räcker inte alltid till – jag vill så mycket…

Tre ord som beskriver dig!

– Engagerad, känslosam, humoristisk.

Har du någon favoriträtt?

– Mamma lagar mycket god mat. Men om jag ska laga något gott själv, så blir det kyckling som paneras med massor av kryddor och vitlök och till det ris eller pasta. Eller färskpotatis!

Är det någon pryl du inte kan vara utan?

– Nja, jag är inte så pryl­galen, men mobilen är viktig och bilen är viktig. Jag åker kollektivt så mycket jag kan men bilen ger en annan frihet – och både mobilen och bilen handlar ytterst om möjligheten att hålla kontakten med folk.

ANNONS

Vad gör du på fritiden?

– Plugget och politiken tar nästan all min tid. Och så vill jag vara så mycket som möjligt med min flickvän. Men jag försöker träna och hålla mig i gång. Förr spelade jag både fotboll och tennis men det hinner jag inte längre.

Men du är intresserad av sport?

– Ja! Särskilt fotboll. Djurgården är mitt lag, fast det går ju inte så bra för dem nu. Men min stora fotbollspassion är Arsenal.

Hur kopplar du av?

– Jag spelar piano, helst klassiskt. Det är riktigt avkopplande. Jag började spela när jag gick på mellanstadiet. Min pappa ville att jag skulle kunna spela något instrument. Jag hatade det de första åren, men nu har jag glädje av det – precis som pappa sa!

ANNONS

Har du några favoritför ­ fattare?

– Jag gillar bland annat John Steinbeck, men jag hinner egentligen inte läsa så mycket annat än kurslitteratur just nu. Hoppas jag kan ta igen det sedan för jag tycker verkligen om att läsa.

Vad är lycka för dig?

– Det är relationer. Det hänger också ihop med politik tycker jag, att skapa lycka och glädje för fler människor – det pratas alldeles för lite om visioner och vilket samhälle vi vill ha.

ANNONS

Och dina egna framtids ­ planer, hur ser de ut?

– Jag ska förstås läsa klart min utbildning, men vad jag kommer att jobba med vet jag inte än. Och så vill jag ha kvar politiken. Men det allra viktigaste för mig är att Denisa och jag kan fortsätta att vara ihop!

Engagerad. Marcus Dufwa skulle vilja att samhällsdebatten handlade mer om visioner och vilket samhälle vi vill ha och inte bara om pengar. ”Och det är fel att ungdomar inte vill engagera sig – många vet bara inte riktigt vart de ska vända sig med sitt engagemang”, säger han.

ANNONS

Född: 6 mars 1993 i Märsta.

Bor: Strandhaga gård utanför Falkenberg.

Familj: Mamma Ewa och lillebror Philip i Långås, pappa Wilhelm på Strandhaga gård i Falkenberg, flickvän Denisa.

Gör: Läser till civilekonom vid Högskolan i Halmstad.

Om att fylla 20 år: ”Det känns inte så speciellt. Många tänker på att de får handla på Systemet, men jag dricker väldigt lite, så det betyder inget för mig. Presenter är heller inte så viktigt, då är det viktigare att kunna äta en födelsedagsmiddag ihop med familjen i glad och positiv stämning.”

ANNONS