Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Madelene Jigsjö hittade kreativiteten bland blommorna i Stamnared

Madelene Jigsjö har återvänt till sina rötter. Efter många år på många olika platser och en period av utmattning är hon numera florist med egen odling på barndomens marker.

Praktfulla tulpaner i olika färger och former växer så att det knakar i den inhägnade odlingen. I den nyanlagda odlingsgården nedanför boningshuset har växtligheten inte kommit lika långt. Här odlar Madeleine Jigsjö perenner och annat som hon använder i de blomsterbinderier som har kommit att bli hennes nya inriktning i livet.

Madelene Jigsjö, 34 år, är född och uppvuxen i Stamnared på en kulle dit man kommer via en smal grusväg. Här har hennes mamma och mormor alltid odlat framförallt grönsaker. Numera är det Madelene som står för den största och mest organiserade delen av odlingen.

– Min mamma är jätteintresserad och frågar mig alltid vad hon kan hjälpa till med, säger Madelene.

Var projektledare på reklambyrå

Hon har även en studio i källaren i det hyreshus i Varberg som hon och sambon Anders Dragstedt bor i. Det är där hon skapar sina binderier och grupper som lyser upp livets olika tillfällen; bröllop, begravningar, företagsevent och annat.

– Det är mitt koncept, att jobba med beställningar, prenumerationer, blombud och workshops.

Jag ville jobba kreativt och skapa vackra saker

Även om Madelene är uppvuxen på landet bland blommande rabatter, odlingar och frodig grönska så var det ingen självklarhet för henne att hon skulle välja den gröna vägen. Hon lämnade Varberg direkt efter studenten och kom tillbaka efter elva år. Under tiden flyttade hon runt till Oslo, Hemsedal och Åre. I Åre utbildade hon sig inom event och marknadsföring och därifrån gick flyttlasset till Stockholm där hon arbetade som projektledare på en reklambyrå i sex år.

Livet satte sig på tvären

Men kroppen satte stopp för den karriären. Madelene drabbades av utmattning och blev sjukskriven.

– Livet satte sig på tvären. Jag kunde inte fortsätta med det jag gjort tidigare. Det var inte hållbart. Jag funderade på hur jag skulle kunna ha användning för det jag lärt mig i framtiden. Jag bestämde mig för att jag skulle starta eget företag.

Det var då hon gled in på floristspåret.

– Jag ville jobba kreativt och skapa vackra saker. Som projektledare lyfte jag bort det kreativa.Jag visste inte vad jag mådde bra av. Nu känns det som att jag hittat tillbaka till min kreativitet. Karriär är inte viktigt för mig.

Hon utbildade sig och gjorde praktik på olika platser.

– Jag hamnade hos en florist som jobbade med event och bröllop. Jag kände att det var så jag ville jobba. Men tanken på att jag skulle lämna Stockholm fanns inte. Stockholm var hemma för mig.

Startade eget 2018

Men Madelene flyttade hem och hösten 2018 startade hon sitt eget företag Blomtind. Hon lär sig det hon behöver veta om odling. På nattduksbordet ligger en bok om gödsel och livet går i en helt annan takt än den som Madelene var van vid i Stockholm.

– Jag försöker följa årstiderna och jag tänker hållbart allt jag gör. Jag köper närodlat och jag tänker i alla delar på vad som är bäst för moder jord, från till exempel undviker jag plast i sorgebinderier och jag odlar mina egna snittblommor när klimatet tillåter.

Våren har varit nyckfull och Madelene längtar tills daliorna står i full prakt i augusti, ”det finns en charm i att längta”. Någon särskild favorit i rabatterna har hon inte.

– Jag får nya hela tiden. Det beror inte bara på hur de ser ut. Jag tänker även på hur de är odlade och hur de ser ut i en vas.

Prenumererar på buketter

Skulle idéerna någon gång tryta, eller om Madelene behöver råd och tips som rör hennes odling vänder hon sig till något av de olika nätverk med odlare som hon är med i.

– Räcker man bara ut handen så finns det en inspirerande person där.

I höst är det tre år sedan Blomtind startade. Pandemin innebar att de workshops som Madelene hade tänkt att ha inte blev av, å andra sidan ökade blombuden. Hon har inlett ett samarbete med Suseå choklad i Falkenberg och där säljs numera Madelenes blommor och buketter. Hon har fått igång prenumerationer till framför allt privatpersoner. Varannan torsdag och fredag åker hon runt till sina kunder i Falkenberg och Varberg med nya fräscha buketter.

–Det är så roligt att få göra människor glada.

Madelenes skördetips:

Skörda blommorna på morgonen eller kvällen, då är saftsprängda eftersom de vilat och samlat på sig vatten. Om du plockar mitt på dagen minskar blommans livstid.

Låt de nyskördade blommorna vila i vatten i ett svalt och mörkt rum innan du gör något med dem. då får de dra upp vatten och landa efter chocken att ha blivit skördade.

Använd vass sekatör eller blomsax för att göra så lite skada som möjligt på stjälkarna.