Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Märta Rinde-Ramsbäck har avlidit

Textilkonstnär Märta Rinde-Ramsbäck, Kungsbacka, har avlidit i en ålder av 82 år. Hon föddes i Göteborg och bodde under sin uppväxt i Karlsborg och Ludvika. 1938 återvände hon till Göteborg för utbildning vid Slöjdföreningens skola/Konstindustriskolan, nuvarande Högskolan för design och konsthantverk. Hon gick även på Textilinstitutet i Borås. Sin första anställning hade hon vid Hemslöjden i Jönköping. 1945 anställdes hon som lärare vid Slöjdföreningens skola där hon även var huvudlärare i textil fram till 1971.

1950 gifte hon sig med K F Ramsbäck och de bodde fram till 1962 på Gåsevadholm då familjen flyttade in till Kungsbacka. Under 70-talet höll hon en mängd kurser i vävning i Medborgarskolans regi samtidigt som hon anlitades som föreläsare och inspiratör på olika platser runt om i landet.

Genom alla år har hon gjort åtskilliga mönster för mattor på beställning för både privatpersoner och offentlig miljö. Periodvis var beställningarna så många att hon hade hjälp att väva dem. Hon fick genom åren flera offentliga uppdrag med dekorativa vävnader i kyrkor, församlingshem och skolor m.m. Förutom egna arbeten arbetade hon ofta och gärna tillsammans med Ulla Onvall. De kompletterade varandra väl och deras gemensamma arbeten finns på många platser i Kungsbacka med omnejd.

Hon var även engagerad i ett flertal föreningar med facklig och konstnärlig inriktning. Hon var under många år kassör i KIF, Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare. 1959 startade hon tillsammans med kollegor i Västsverige föreningen VMT, Västsvenska mönstertecknare, som haft utställningar runt om i landet. De arrangerade även kulturresor i Europa för inspiration och kollegialt utbyte. 1965 startade hon Fjäregruppen tillsammans med konstnärskollegor i norra Halland.

Märta har alltid haft ett stort samhällsintresse som hon delade med sin man KF Ramsbäck. Hon var med i Kungsbacka kulturnämnd och under tio år dess ordförande fram till 1985. Pionjäråren innebar mycket ideellt arbete och många dagar och kvällar i Kulturhuset som då låg i gamla Sjukstugan. Hon kämpade för och tydliggjorde den kulturella betydelsen i samhällsplaneringen. 1986 fick hon motta Kungsbacka kommuns kulturpris.

Hon satt under flera perioder även i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i Kungsbacka. 1976 tog hon plats i Hallands läns landsting och satt där i utbildnings- och kulturnämnden. Hon representerade moderaterna och var under många år ordförande för Kungsbacka moderatkvinnor och satt även i moderaternas länsförbundsstyrelse.

Vid pensioneringen var hon även med om att starta Kungsbacka moderata seniorer. Under en period satt hon även i moderaternas centrala seniorråd. Hon avvecklade sina politiska uppdrag efter valet 1985, men samhällsengagemanget fanns kvar. Så sent som 2001 blev hon "trädkramare" när hon kämpade för träden i Badhusparken i Kungsbacka.

Hennes engagemang fanns även i Hembygdsföreningen och dess museum i Kungsbacka, Hemslöjdsgillet i Kungsbacka samt Hallands läns Hemslöjdsföreningen med flera.

I början av 2003 tog sjukdomen tag i henne och hela våren kämpade hon mot de svåra smärtorna. Till slut orkade kroppen inte stå emot längre och efter en tid på sjukhuset i Varberg avled hon den sista juni.

Märta Rinde-Ramsbäck fick alltid nya idéer och satte hela tiden igång nya projekt och involverade dem som kom i hennes närhet. Märta kämpade alltid för det hon trodde på och bjöd på sig själv och mötte respekt från andra.

Hennes gästfrihet och omtanke om andra personer har präglat hela hennes liv och hon har alltid varit mån om att samla människor omkring sig. Alltid på jakt efter att knyta nya band och ta del av, och delge, nya spännande erfarenheter.

Hon sörjs närmast av dottern med familj, sin bror och syskonbarn med familjer samt övrig släkt och många, många vänner och kollegor inom olika nätverk.