Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Lyxa till morgonen med sommarens bästa frukost

Det är lätt att tro att granola är en modern uppfinning som många av oss kanske nyligen bekantat oss med. Men faktum är att granula, som det hette från början, skapades redan 1863 på ett amerikanskt sanatorium av en man vid namn James Caleb Jackson, då det lanserades som hälsokost och ett nyttigare alternativ till vanliga frukostflingor.

Flingfabrikanten John Harvey Kellog följde snabbt efter med en egen variant, men döpte om den till granola med ”o” för att undvika rättsliga påföljder. På 1960-talet fick den ett nytt uppsving när den anammades av hippierörelsen, och nu är den alltså återigen poppis över hela världen.

Så vad är det som är så speciellt med just granola? Skillnaden mot till exempel müsli är att granola rostas i ugnen tillsammans med någon form av sötningsmedel och blir så där härligt knaprig. Annars går det bra att ha i princip vilka gryn, nötter och frön man vill. Lite torkad frukt tillsätts ofta efter gräddningen, men se till att granolan har hunnit svalna ordentligt först.

Jag har kommit fram till att det blir bäst med lite grövre ingredienser och inte för smuliga. Man vill gärna ha något att bita i. Använder du nötter eller mandel kan det dock vara en fördel att hacka dem lite grovt, annars får du en hel nöt i munnen och det är inte alltid så trevligt. Det är också viktigt att hålla ett öga på sin granola när den är i ugnen. Ser den ut att få färg för snabbt, öppna luckan och sänk temperaturen. Glöm inte att röra om då och då.

Sedan är det upp till dig vad du väljer att servera den med – fil, yoghurt eller mjölk. Personligen kan jag inte tänka mig en bättre sommarfrukost än en skål kylskåpskall fil med en näve knaprig granola och massor av färska bär.

Veckans godingar

1. Torr cider med massor av is – bästa drinken när det är riktigt varmt ute.

2. Moussaka med zucchini, potatis och aubergine – suverän tröstmat.

3. Spaghetti alle vongole – betydligt enklare att göra själv än vad man tror. Rekommenderas varmt.

Mia Gahne

God morgon-granola

Till cirka 8 portioner, 25 minuter

En enkel granola som går fort att göra. Komplettera gärna med sommarbär.

200 g havregryn

25 g solrosfrön

25 g pumpakärnor

100 g valfria blandade nötter

2 dl kokos

1 dl honung

cirka 100 g valfria torkade bär

Till servering:

yoghurt

kokosflakes

färska bär eller frukt

Blanda havregryn med solrosfrön, pumpakärnor, nötter och kokos i en stor bunke.

Värm honungen försiktigt och häll över. Blanda väl så att allt täcks ordentligt.

Bred ut alltsammans på en plåt eller i en långpanna och rosta i ugnen i 200 grader (175 för varmluft) i 15 minuter eller tills granolan har fått fin och jämn färg överallt.

Låt svalna.

Tillsätt sedan torkade bär och blanda väl. Häll upp i lufttät burk, gärna glasburk så håller den länge.

Servera med yoghurt, eventuellt kokosflakes samt valfri frukt eller bär.

Gahnes grymma granola

Till 1 rejäl sats, 40 minuter

Det här är min egen återkommande favorit och en garanti för goda frukostar. Har du inte alla ingredienserna hemma går det bra att hoppa över ett par eller lägga till dina egna alternativ.

100 g mandel

5 dl rågflingor

5 dl fiberhavregryn

2 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl kokos

1 msk malen ingefära

1 msk stött karde- mumma

1 dl linfrön

1/2 dl råsocker

2 dl vatten

5 msk solrosolja

1 dl torkade aprikoser

1 dl torkade äpplen

1 dl russin

Till servering:

färska bär

fil eller yoghurt

Hacka mandeln ganska grovt. Blanda med rågflingor, havregryn, solrosfrön, pumpafrön, kokos, ingefära, kardemumma och linfrön. Tillsätt råsocker och blanda väl.

Blanda vatten och olja och stänk över grynblandningen. Krama ihop blandningen med händerna och bred sedan ut smulorna i en smord långpanna.

Rosta blandningen i 200 grader (175 i varmluft) i cirka 20–25 minuter. Det är viktigt att röra om då och då så att det inte bränns. Låt svalna.

Klipp aprikoser och äpplen i bitar och blanda ned tillsammans med russin. Förvara i en tät glasburk så håller den länge. Servera gärna med färska bär till fil eller yoghurt.

Lyxgranola med choklad

Till 8 portioner, 30 minuter

God som godis – fast nyttigare. Sätt guldkant på sommarfrukosten eller servera som snacks eller mellanmål. Lite färsk frukt gör det hela ännu smarrigare.

2 dl havregryn

1 1/2 dl flagad kokos

1 1/2 dl mandel, grovhackad

3 msk råsocker

1/4 tsk salt

1/2 dl kokosolja

1/2 dl mandel- eller jordnötssmör

3/4 dl honung eller agavesirap

cirka 1 dl grovhackad mörk choklad

Blanda havregryn, kokos, mandel, råsocker och salt i en bunke.

Värm försiktigt kokosolja, mandel- eller jordnötssmör och honung i en kastrull. Häll blandningen över de torra ingredienserna. Blanda väl.

Bred ut på en plåt. Grädda i 175 grader (150 i varmluft) i cirka 20 minuter tills granolan fått färg. Rör om då och då. Akta så att det inte bränns.

Ta ut och strö över chokladen, låt den smälta lite grand innan du rör runt. Du kan även tillsätta chokladen när granolan kallnat om du inte vill att det ska blandas.

Servera som snacks eller till fil, mjölk eller yoghurt.

Att dricka till

Te eller kaffe.