Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Louise bilder av småbarnslivet har 230 000 följare

På lördag i Varberg gör Louise Edlund Winblad en av få föreläsningar om sitt liv som småbarnsmamma – som över 230 000 personer följer via Hejhejvardag.

Med 182 000 följare på Instagram och 48 000 på Facebook kan man lugnt säga att illustratören och bloggaren Louise Edlund Winblad når ut med de humoristiska bilder hon lägger ut under namnet Hejhejvardag.

Föreläsningar är mer sällsynt för den tidigare gymnasieläraren från Valdemarsvik, men den 13 november står hon på scen i Varbergs teater.

– Det är alltid nervöst och pirrigt innan, men efteråt blir jag helt uppfylld av känslan. Så det ska bli både läskigt och roligt, säger Louise på telefon från Älta utanför Stockholm.

Höga krav på mammor

Föreläsningen handlar bland annat om Louise kamp för att gilla kaoset som oundvikligen finns i en småbarnsförälders liv, men även om de höga kraven som läggs på mammorna.

Hör Louise i podden Bonuspappan & Plusmamman:

Just den här dagen vabbar Louise och maken Mattias växelvis med sina tre döttrar, som är nio, åtta respektive två år. Livet i familjen är en tydlig inspirationskälla till Louise bilder.

– Jag hämtar mycket från nuet och känslor av irritation eller frustration. Det finns något magiskt att sådant som egentligen inte är så kul kan bli humor om man ser det lite utifrån eller i backspegeln.

En osminkad vardag

Louise väljer ofta att visa upp en osminkad vardag utan gulliga filter.

– Ja, jag visar det skitiga och råa och inte bara solskenshistorierna. Jag tror att 93 procent av de som följer mig är kvinnor. Tydligen vänder sig ämnet familjeliv fortfarande mest till kvinnor, så skärpning alla män.

Vad tycker din egen man om att saker han gör kan bli en teckning?

– Vi har samma humor och han har en soft inställning tack och lov. Ibland vänder jag dock på perspektivet så att jag är den irriterande, fast det egentligen var han.

Instagramkontot tog fart

Det var 2013, när mellanbarnet Maja var ett halvår, som Louise började göra teckningar av kaotiska situationer som i efterhand lockade till skratt. Bilderna hamnade en gång i veckan på en blogg, men det var på Instagram som Hejhejvardag tog fart på allvar.

– Instagram var inte så stort då och jag tänkte att kontot skulle bli en kanal in till bloggen, men ganska snabbt blev Instagram större, berättar Louise, som 2017 bytte sitt fasta lärarjobb mot livet som influencer.

– Ja, jag försöker bli vän med det ordet. Influencer låter väl lite självgott…

Hur väljer du dina samarbeten?

– Oftast är det enkelt. Jag gör exempelvis inte reklam för nätkasinon eller bantningsprodukter. Men sedan vet man inte hur reaktionerna blir. Ett samarbete som jag tyckte var bra, var att barn kunde prata med en psykolog utan att stå i kö hos Bup. Men det blev folk upprörda över, eftersom det var en privat, digital tjänst som landstinget fick betala för.

Podd och filmklipp

Louise Edlund Winblad är även poddare och leder Soffhäng med hejhejvardag, efter att ha hörts i Momsplaining med ”Knivlisa” Eriksson. I sina sociala medier delar Louise numera inte bara stillbilder utan även filmklipp.

– Jag jobbar på samma sätt med hur man ska bygga upp stämningen och spänningen, vad som är poängen och vilket minspel som behövs. Vissa saker gör sig bättre i film.

LÄS MER: Zara Larsson plagierade Hejhejvardag i sitt sommarprat

Humorn har hon med sig sedan barnsben.

– Jag har vuxit upp i en skrattig familj där vi ofta driver med oss själva och alla är väldigt underhållande anekdotberättare. Sedan händer det alltid mycket komiskt med små barn. Det räcker ju att man ska handla och ett barn surar under brödhyllan för att det inte får som det vill.

Vilka reaktioner från läsarna gillar du mest?

– När det är över 1 000 kommentarer och alla känner igen sig och någon skriver att de trodde att de var ensamma, så vet jag att det innebär en lättnad. Utan det peppiga kommentarsfältet, där andra delar med sig, hade jag aldrig orkat fortsätta.

Kan du bjuda på ditt bästa mammaknep också?

– Ja, jag har ju mina frysta ärtor. Du vet när man kommer hem och ska laga mat och alla är griniga och svinhungriga. Då kan barnen få en skål med frusna ärtor att tugga på. Jag hörde att någon kallade det för grön glass och en annan hade räddat en konfirmation, tack vare att sonen satt tyst och åt ärtor hela tiden.

Hör Louise i podden Bonuspappan & Plusmamman: