Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lo Kauppi fyller 45 år. Den oro hon känt hela livet har hon lyckats behärska. ”Men den sitter djupt. Som ett mindervärdeskomplex som inte riktigt går bort.”

Lo vill skildra kvinnor över 40

I sena tonåren var Lo Kauppi på väg in i ett svårt drogberoende. I dag drar hon fulla hus till sina föreställningar om utanförskap och orättvisor.

Vi träffas på ett fik på Södermalm i Stockholm, ett stenkast från lägenheten där Lo Kauppi bor med man och barn. Familjen är just hemkommen från en semestervecka i franska Alperna där Lo åkt snowboard. Senast hon gjorde det var för sex år sedan.

– Det var lite svårt de första dagarna, men sedan funkade det. Det är som att cykla. Har man en gång lärt sig så sitter det där.

På många sätt är hon som vilken medelklasskvinna som helst i 40-plusåldern: gift, barn, bostadsrätt och banklån. På många andra sätt är hon det inte.

Det som kanske skiljer mest är resan hit. Den som började med en alkoholiserad pappa, ätstörningar och droger, men som i tjugoårsåldern vände 180 grader. Ett lappkast som var allt annat än enkelt, som innebar ett tvångsomhändertagande, men som sedan styrdes upp av psykoterapeuter, komvuxstudier och teater. På det fanns en rädsla för att åka tillbaka in i missbruket igen.

– ”Gå på din känsla” säger många. Jag gjorde tvärtemot, lade upp mål och följde dem. Ett späckat schema av jazzdanskurser, gitarrkurser, skolstudier och teaterlektioner som jag tvingade mig att gå på. Det låter strängt men för mig har det funkat.

I dag är Lo Kauppi en hyllad skådespelare, dramatiker och författare. Sitt breda genombrott fick hon 2003 med den självbiografiska monologen ”Bergsprängardottern som exploderade” som handlar om hur en människa överlever trots att hon har nästan alla odds emot sig.

Nu är det pjäsen ”Vita kränkta män” som går för fulla hus. Handlingen bygger på näthat i sociala medier som främst kommer från män riktat mot kvinnor.

– Föreställningen har växt hela tiden. Från början tänkte jag att den var rätt smal och bara skulle locka vissa, men publiken består av alla möjliga – kvinnor, män, invandrare, unga och gamla. Det är jag så glad för.

Hennes yrkesblick är hela tiden riktad utåt, mot områden och företeelser som brister. Ett av dem som seglat upp i samband med födelsedagen är avsaknaden av roller för kvinnor i medelåldern.

– De flesta kvinnor försvinner efter att de fyllt 40. Ändå finns många intressanta och dramatiska liv att skildra. Där har jag en viktig uppgift.

Var får du all din energi ifrån?

– Orättvisor och duktiga psykoterapeuter. Jag har alltid haft en oro i kroppen, svårt att stå still. Men jag har nog blivit lite lugnare med åren. Egentligen hänger det nog mer ihop med att jag fått barn.

Fakta:

Fyller: 45 år den 19 april 2015.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Figge Norling, sonen Lorens, 6 år, samt bonusbarnen Arvid, 22 och Dorothea, 16.

Gör: Dramatiker, författare och skådespelare.

Aktuell: Med föreställningen ”Vita kränkta män” på Södra Teatern i Stockholm den 24 april.

Om att fylla 45: ”Det känns fantastiskt att bli mer och mer intelligent och få lite mer respekt. Samtidigt har vi kvinnor det här med utseendet som alla ska kommentera och värdera oss utifrån.”

Så firar jag födelsedagen: ”Det blir något litet med familjen.”

Stolt över: ”Mitt barn så klart. Och att jag lyckats ordna en plattform åt mig själv där jag får jobba med politisk konst. Jag är också stolt över att jag vågat be om och ta emot hjälp.”