Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nyktert liv tillsammans. Lars har introducerat Lotta i motorcyklarnas värld. Och hon nöjer sig inte med att sitta bakpå, nä, egen hoj ska de va.

”Livet börjar när du slutar dricka”

I nöd och lust. Söndagen den 1 september klockan 15.00 ringer kyrkklockorna i Seglora kyrka på Skansen i Stockholm. Då leder Lars Forslund från Varberg sin älskade Lotta uppför altargången och en liten stund senare är de man och hustru. De lovar att inte bara älska varandra i nöd och lust utan befäster också löftet om ett nyktert liv.

Lars Forslund vill inte hamna i tidningen för sin egen skull. Inte hans blivande fru Lotta Albertsson heller. Att ni nu kan läsa om det stundande bröllopet handlar om något helt annat. Nämligen att visa att det finns en väg ut ur missbruk, att lyckan kan finnas också för den som är allra längst ner i botten. Det är de själva goda exempel på.

Lars, som är född och uppvuxen i Stockholm, var tolv år första gången han åkte fast för fylleri. Sedan var alkoholen hans ständiga följeslagare i perioder. Missbruket blev allt svårare, han söp bort familj, hem och jobb.

– Jag undrar ibland hur jag har kunnat överleva. Hade jag inte flyttat från Stockholm till mammas hemstad Varberg hade jag varit död nu. Sedan 2002 är jag nykter alkoholist och försöker att hjälpa andra ur missbruket.

I soffan bredvid Lars i den lilla ettan i centrala Varberg sitter Lotta Albertsson. Det går inte att ta miste på parets varma känslor för varandra. Lotta, som är sjuksköterska, har 1 1/2 år bakom sig som nykter. Hennes historia är inte lika lång­varig som Lars men väl så allvarlig.

– Som kvinna ställer man höga krav på sig själv. Man ska klara allt, jobb, hem, barn. Då är det lätt att ta ett glas vin för mycket. Man tappar kontrollen. Själv fick jag hjälp i sista stund. Via jobbet skickades jag på behandling. Jag har lärt mig att sätta gränser och att tycka om mig själv som jag är.

Lotta menar att kvinnliga alkoholister ofta har det tuffare än sina manliga olycksbröder.

Att vara kvinna och dricka är mera skam- och skuldbelagt. Det finns över huvudtaget mycket för­domar kring alkoholism. Men så är det att vem som helst kan drabbas oavsett klass, ålder och kön.

Lars och Lotta träffades på en självhjälpsgrupp i Varberg. De var båda ensamma och i stort behov av ett socialt liv. Efter ett tag tog Lars mod till sig och bjöd ut Lotta på lunch.

– Först tackade jag nej och en timme senare tackade jag ja, säger Lotta och skrattar.

Sedan den dagen har de varit oskiljaktiga. De delar ljuvt och lett på 36 kvadratmeter, håller sig strikt till tolvstegsprogrammet och stöttar och hjälper varandra. Lars har introducerat motorcykelns tjusning för Lotta. Två blänkande Harley Davidson står nere på gatan och Lottas nytagna MC-kort väntar på att användas. Ibland beger de sig upp till Stockholm där Lars har en liten lägenhet kvar. Att det skiljer 20 år emellan dem spelar ingen roll.

– Jag har väntat på Lotta sedan jag slutade dricka, säger Lars. Hon är kärleksfull, omtänksam och generös. Med henne känns allt så självklart.

– Lars tar hand om mig, stöttar mig, lyfter mig. Han har givit mig min självkänsla tillbaka. Och så får jag kaffe på sängen varje morgon, bara en sån sak.

Att gifta sig i Seglora på Skansen har varit en livslång dröm för Lars. Och det blir ett bröllop som heter duga. Freys Hyrverk till Skansen, vigsel av prästen Olle Carlsson, (rikskänd för sina sinnesromässor i Allhelgonakyrkan) därefter häst och vagn till middagen på värdshuset Stora Gungan. Bröllopsresan går till Mallorca.

– Skulle det vara någon varbergare i Stockholm så är han eller hon hjärtligt välkommen till kyrkan. Det är jag skyldig Varberg, säger Lars.

Till hösten nästa år väntar en större lägenhet på Lilla Drottninggatan 5 och därmed är cirkeln sluten. Här bodde Lars morfar, skomakaren. Lotta vill fortsätta sitt jobb på psykakuten, Lars med att informera om alkoholens faror. En dag i sänder och fasta rutiner är det som gäller. Och i grunden en fast övertygelse:

– Livet börjar när du slutar dricka. Då är allt på riktigt.