Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I femton år har Cissi Elwin haft olika chefsuppdrag. ”Jag är mig nog ganska så lik förutom att jag blivit mer erfaren och cool. Saker som jag kunde snurra upp mig för i början har jag varit igenom några gånger nu. Jag vet hur processen ser ut”, säger hon.

”Livet är väldigt spännande”

Efter några år på tv har Cissi Elwins yrkeskarriär enbart rört sig i toppskiktet. Den röda tråden är intresset för relationer och psykologi.

50 år och halvlek. Det är så Cissi Elwin ser på tiden hon lagt bakom sig. Åtminstone vad gäller arbetet.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba. För mig är det en stor och viktig del av livet. Och jag vill aldrig gå i pension utan kommer att vara jätteproppen Orvar fram till att jag är 100 år, säger hon med ett skratt.

Som 20-åring började hon på SVT. Det stora genombrottet kom med ungdomsprogrammet ”Bullen” som hon ledde tillsammans med Martin Timell. Men efter femton år i tv-huset tog livet en ny vändning. Cissi Elwin berättar att hon blev uppringd av en headhunter som frågade om hon ville bli chefredaktör för Ica-kuriren.

– Jag förstod ingenting. Jag ville absolut inte bli chef. De chefer jag såg på tv verkade så ledsna, tyngda och oroade. Jag tänkte att det måste vara dötråkigt och ville hellre jobba kreativt och innehållsmässigt.

Men hon tackade ändå ja till erbjudandet och kom snart på att hon älskade det. För enligt Cissi Elwin är kärnan i chefskapet inte bara att bestämma utan också psykologi och relationer.

– Det är den röda tråden genom hela mitt yrkesliv. Som chef handlar det om hur man hittar människors drivkraft. Vad motiverar? Hur får man ihop ett bra team? Hur vässar man sina idéer? Hur får man folk att orka? Det är det jag gillar.

Fram till i dag har hon hunnit med tre ledarpositioner. Efter sex år på Ica-kuriren gick hon vidare till Filminstitutet och 2011 till sitt nuvarande jobb som vd och chefredaktör på ledarskapstidningen Chef.

Under den tiden har hon hunnit bli ordentligt varm i kläderna. Men det har också funnits dippar.

2010 slutade hon på Filminstitutet på grund av utbrändhet. Det tog ett halvår att komma tillbaka. Nu kan hon se på den tiden som en ganska nyttig erfarenhet.

– Jag har bland annat lärt mig att det är bättre att ta ledigt en fredag i månaden istället för att tokjobba och sedan ta sex veckors semester på sommaren. Det handlar om att känna att man har lite kontroll över sitt liv.

Förutom det ständiga arbetet med tidningen Chef, som trots den annars så gråmulna mediehimlen faktiskt går riktigt bra, har Cissi Elwin under våren skilt sig från tidigare maken Henrik Frenkel.

Hur känns det att läsa om det i olika veckotidningar?

– Det är något man får räkna med. Men det är klart att en skilsmässa är en svår sak att gå igenom.

Vad tänker du om framtiden?

– När det gäller mediebranschen som nu håller på att ritas om finns det mycket skräck, många förlorar jobbet och det är läskigt. Samtidigt finns också en pionjäranda och en stark känsla av nyskapande.

– Det gäller både jobbet och mig själv. Livet är väldigt spännande och man vet aldrig vad som händer.

Lite om Cissi:

Fyller: 50 år den 1 juni 2015.

Bor: I Stockholm.

Familj: Barnen Maja, 22, och Petter, 20 år.

Gör: Vd och chefredaktör på facktidningen Chef.

Om att fylla 50: ”Det känns ganska stort. Det är en aktningsvärd ålder.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska ha en fest och sedan ska jag resa bort med mina barn.”

Styrka: ”Att jag har väldigt lätt att tycka om människor.”

Svaghet: ”Att jag är rastlös.”

Drömmer om: ”Att skriva en bok. Det vore väldigt kul. Men jag tvivlar för jag är mycket som en hund och vill vara i sällskap med andra. Jag vet inte hur det skulle gå till att skriva en bok i min ensamhet.”