Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisbeth Cotene flyttade som ung till Paris efter att ha träffat en turistande fransman i Varberg. De gifte sig och hon blev kvar.

Lisbeth på svenska studenthemmet i Paris

Svenska studenthemmet ligger i Cité internationale universitaire de Paris, en studentstad centralt belägen i södra Paris. Där finns allt en student kan behöva.

Lisbeth Cotene som sedan 2008 är chefassistent på studenthemmet är märkbart stolt.

– Fler och fler vill bo på studenthemmet. Det är en fantastisk miljö. Förutom det svenska huset, finns det ett 40-tal andra hus för olika nationaliteter i området, säger Lisbeth.

Campuset La Cité som uppfördes som ett fredsprojekt efter första världskriget ligger i ett stort inhägnat parkområde i centrala Paris. På området finns idrottsanläggningar, egen post och bank, restauranger och annan service.

Det finns plats för 6 000 studenter. Det svenska huset är minst, i det bor sammanlagt 25 svenska studenter medan lika många svenskar är utplacerade i andra hus. Samtidigt finns det studenter från olika länder placerade i det svenska huset.

Under sommarlovet finns det dessutom möjlighet för svenska akademiker, till exempel lärare, att hyra ett rum.

– De studenter som kommer till La Cité är mycket seriösa. De är i Paris för att studera och inte för att festa. Klockan elva ska det vara tyst i huset.

Många svenska studenter kommer till Paris för att läsa bland annat statskunskap, ekonomi och ingenjörs­vetenskap men studenthemmet tar regelbundet även emot musiker och elitidrottare.

Svenska studenthemmet fördelar platserna så att spridningen mellan humanister, naturvetare, språkvetare, esteter med mera blir så jämn som möjligt. Dessutom ska andelen kvinnliga och manliga studenter helst vara hälften-hälften.

Lisbeth trivs bra med sitt arbete på studenthemmet.

– Det är roligt för mig att komma i kontakt med svenska ungdomar och att prata svenska.

Lisbeth flyttade till Paris januari 1977 efter att ha träffat en fransman som var på semester i Varberg. De är nu skilda och hon är omgift med en annan fransman.

– Jag kunde ingen franska, men lärde mig snabbt när jag flyttade ner. I 19 år bodde vi i en lägenhet i centrala Paris, men i dag bor jag, min man och våra två tonårssöner i en villa en bit utanför, så jag tar tåget till mitt arbete. Egentligen har jag aldrig flyttat till Paris, när jag åkte ner blev jag helt enkelt bara kvar, säger Lisbeth och skrattar.