Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/11

Lisbeth blev spådd om ett liv med dansbandsstjärnan

Det har blivit tradition att Lisbeth och Thorleif firar sina årsdagar på Kusthotellet i Varberg. Denna gång har de hyrt en svit med härlig havsutsikt. - Vi bara njuter, säger de.

Artikeln publicerades i HN i april 2014

Thorleif Torstensson, 64 år, är den kände sångaren och musikern i dansbandet Thorleifs. Redan som 13-åring startade han sitt första band hemma i lilla Klavreström i Småland.

- Det var inte lätt att hitta musiker, jag plockade ihop vilka som helst, bara de kunde ordna fram ett instrument.

Bandet bestod av två klarinetter, en djungeltrumma, ett dragspel och en cello. Första spelningen var på Klavreströms socialdemokratiska kvinnoförenings årsmöte.

- Vi hade inget namn och nödlösningen blev Calcuttas efter dåtida schlagern Oh, Calcutta, säger Thorleif och ler.

Ett par år senare byttes det till namnet Thorleifs. Bandet var i många år var bland de största i Dansbandssverige. Två av Thorleifs mest kända låtar är ”Gråt inga tårar” och ”Med dig vill jag leva”. Utmärkande för bandet var Thorleifs saxofoninslag.

Som dansbandsmusiker var Thorleif ute mycket och turnerade. En kväll 1978 spelade han på Sjönelund utanför Falkenberg. Lisbeth Nilsson, som då bodde i Björkäng och var 15 år, hade lyckats få tillåtelse av sina föräldrar att få gå på sin första dans.

- Då kunde jag ju inte ana att jag skulle bli ihop med mannen som stod på scen och sjöng, säger Lisbeth.

Lisbeth fick smak för dansbandsmusik. Då Thorleifs tre år senare spelade i Himle tog hon sig förstås dit. Hon blev kompis med bandet och de fick följa med henne till föräldrahemmet och dricka kaffe mitt i natten eftersom alla serveringar hade stängt.

- Det var stort att man kände Thorleifs, den stora turnébussen stod utanför huset. Mina föräldrar som låg i sina sängar på övervåningen var lite överraskade och vågade inte gå ner. Men jag var inte rädd att de skulle bli arga, det är snälla föräldrar jag har, säger Lisbeth.

Både Thorleif och Lisbeth är spontana och öppna personer och det märks att de trivs med varandra. De berättar i skift, om vartannat.

- Det var så att olika gäng bildades efter de band de gillade. Gängen, som kunde bli ganska stora, träffades och åkte på dans. Vi lärde känna många av dem, säger Thorleif.

Thorleif och Lisbeth var bara vänner och de bildade familj på var sitt håll. Thorleif bodde i Småland när han inte turnerade runt. Han har fem barn. Lisbeth bodde elva år i Göteborg innan hon flyttade tillbaka till Varberg. Hon har ett barn.

1995 blev Lisbeth övertalad av sina arbetskamrater att följa med till den kända spådamen Rosita i Helsingborg.

- Väntetiden för att bli spådd var på flera år, så jag tänkte att jag kanske skulle ångra mig om jag inte hakade på.

Rosita berättade för Lisbeth att hon skulle träffa en fembarnsfar som bodde i skogen och åkte mycket buss. Han skulle också syssla en del med siffror.

- Rosita berätta mycket annat som visade sig stämma, så det är klart jag funderade över vad hon sagt. Jag kollade extra mycket på busschaufförer och män som bodde i skogen utan att hitta nån som verkade passa, säger Lisbeth och skrattar.

Till slut föll det hela i glömska.

I mars 2006 skulle Thorleifs spela på Björkgården i Himle och Lisbeth gick dit med en väninna. Då hade Thorleifs hunnit producera 14 LP-skivor, 16 CD-skivor, 5 skivor med saxofonmusik i serien ”Saxgodingar”, närmare 40 singlar samt haft 16 låtar på svensktoppen. Vidare hade bandet valts till Sveriges populäraste dansband 1976 och dess låt ”Gråt inga tårar” hade på 90-talet korats till ”Århundradets dansbandshit” av lyssnarna i radioprogrammet I Afton Dans.

- Jag tänkte att jag skulle gå och heja på bandet när jag var där, säger Lisbeth.

När Lisbeth efter att ha pratat en stund gick iväg sprang Thorleif ifatt henne.

- Nu eller aldrig tänkte jag. Jag visste att hon var den jag ville ha. Jag gav henne mitt mobilnummer och bad henne ringa.

Både Lisbeth och Thorleif var singlar då. De bodde ensamma med sina barn. Lisbeth ringde snabbt upp och de pratade med varandra i mobilen varje dag fram tills de träffades på Thorleifs spelning i Uddevalla i juli.

- Men jag räknar med att vi blev ihop från då vi träffades i mars. Det är det vi firar nu, säger Thorleif.

Lisbeth bor kvar i Varberg med sin dotter och arbetar som undersköterska på Skansgatans korttidsboende. Thorleif bor kvar i sitt hus i Småland där fortfarande två av hans barn bor. De träffas oftast i Thorleifs sommarhus i Båstad, eftersom det genom året har blivit deras gemensamma ställe.

2012 hade dansbandet Thorleifs sin sista spelning. Thorleif har trappat ner och turnerar i mindre omfattning på egen hand. Numera försöker han anpassa sina uppdrag efter Lisbeths schema på Skansgatan.

Båda är lite förvånade över Rositas spådom.

- Allt stämmer. Thorleif har fem barn, bor på landet, åker mycket turnébuss. Jag kom på det några år efter att vi blev ihop, säger Lisbeth.

Men det där med att Thorleif bland annat skulle syssla med siffror?

- Jag är utbildad svagströmsingenjör på gymnasiet och har läst matematik på universitetet och jag har alltid skött bokföringen för vårt band, säger Thorleif.

Så fort de kan tänker de ta på sig badrockarna och hastofflorna och gå ner till Kusthotellets varma inomhuspool. Senare blir det en gó romantisk middag med bubbel.

- Spådamen Rosita sa faktiskt att hon visste exakt vem det var jag skulle bli ihop med, men hon vägrade berätta namnet för mig säger Lisbeth.

Men sedan åtta år har de vetat namnet. Det är det som ska firas i kväll.