Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lindas mission är att ge till andra

Det började med matkassar, men växte sig snabbt större. När småbarnsmamman Linda Hellquist insåg hur många barn det finns i Sverige som lever i fattigdom kände hon att hon ville göra något – resultatet blev organisationen Giving People.

En sen kväll i Lund saknar en ensamstående mamma välling till sitt barn. Hon skickar ett meddelande till Giving People och bara några minuter efter att Linda Hellquist, generalsekreterare för organisationen, lagt ut en förfrågan på Facebook trillar det första svaret in. ”Jag åker. Behöver hon något mer?”. 
– Fantastiskt, utbrister Linda. Att människor bryr sig och vill hjälpa till. 

På en uteservering i Göteborg berättar Linda Hellquist om hur allt började, om hur hon fick idén till det som så småningom blev Giving People. Under många år hade Linda engagerat sig i välgörenhet, men då främst genom insamlingar till barnhem i Rumänien. 2011 insåg hon att det fanns ett behov även i Sverige. 
– Jag läste en artikel om barnfattigdom, och det gick upp för mig att det fanns ett problem som ingen pratade om. 

Linda började fundera på vad hon skulle kunna göra för att hjälpa till lokalt. Hon kontaktade kyrkor och erbjöd sig att skänka saker till behövande familjer. 
– Fast jag fick inget svar, berättar Linda. Jag tänkte ”Vart vänder sig människor?”. Jag trodde att kyrkan var sista anhalten. 
Men till slut fann hon en sida på Facebook där man kunde skänka saker. 
– Folk slogs om begagnade gummistövlar och gamla pussel. Jag hittade några familjer som jag hjälpte med vinterkläder och blöjor. 

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

En kort tid därefter fick Linda en idé, ”Jag ska skänka en matkasse”. Hon skrev ett inlägg och fick hundratals svar. 
– Det fullkomligt exploderade, minns Linda. Väldigt många tyckte att det var en fin idé och någon undrade ”Kan du inte organisera det här på något sätt?”. Jag tänkte ”Jo, det kan jag väl göra”. 
Och så föddes idén till Matkassen – en Facebooksida där folk kunde skänka just matkassar.
– Det blev ett enormt positivt gensvar, säger Linda med ett leende. Många sökte hjälp, men framför allt var det många som skrev ”Det här har jag längtat efter, ett konkret sätt att hjälpa till”.

Linda lutar sig tillbaka och förklarar att hon, trots att hon anat det, blev förvånad över att så många behövde hjälp. 
– Men mest överraskad blev jag över att det var så otroligt många som ville hjälpa. Tusentals människor nästan slogs om att få göra det. 
Linda ler återigen när hon berättar: 
– Jag minns en herre som skrev ”Jag hinner aldrig svara innan det är försent. Hoppas det blir min tur snart”. 

Linda var vid tidpunkten mammaledig och skötte allt arbete med Matkassen ensam. Men det dröjde inte länge innan hon fick hjälp av fem-sex eldsjälar. Eter en tid bytte man namn till Giving People, då behovet var stort även gällande kläder och annat. Idén grundar sig i att den som behöver hjälp kontaktar Giving People, det postas en förfrågan på organisationens Facebooksida och därefter sköts överlämningen – av matkassen eller vad det kan vara – av givaren. 
– Det är väldigt laddat att inte kunna uppfylla sina barns mest basala behov och folk oroar sig ibland över det här med att någon ska komma hem till dem, ”Tänk om de tycker att jag är dålig som förälder”. Men många som oroat sig upplever sedan i stället ”Åh, jag blev sedd”.

Linda berättar att man nu även kan skänka presentkort och bli månadsgivare, men den största delen av arbetet sker fortfarande genom personlig överlämning.   
– Vi vill inte frångå det. Vi vet hur mycket mötet betyder. Jag försöker också uppmuntra de anställda att åka ut ibland. Det är viktigt att få se att vi gör skillnad. Det ger ny energi, ”Vad bra vi är!”. Det gäller att aldrig tappa engagemanget. 
– När jag startade det här sa någon ”Det verkar vara en förening för människor som vill dunka sig själva i ryggen”. Då tänkte jag ”Men låt dem dunka på då, om det gör skillnad för andra”. Det ska inte vara så att man inte får känna sig stolt. Även de som vågar be om hjälp från främlingar ska känna sig stolta. 

Linda jobbar numera heltid med Giving People. Efter sin mammaledighet sa hon upp sig från Saab. 
– Att jag kunde göra det berodde på en person som heter Hampus Jakobsson. Han erbjöd sig att betala min lön i ett halvår. Efter det gick Postkodlotteriet in och stöttade under ett år. Då kunde jag även börja anställa och sedan dess har vi, genom företagssponsorer, stått på egna ben. 
Med ett litet leende konstaterar Linda: 
– Jag känner mig välsignad. Det är inte alla som kan jobba med det de tycker om allra mest. Jag har alltid velat hjälpa andra och engagerat mig på min fritid. Det känns otroligt bra att kunna göra det här varje dag.