Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Leif Andersson: ”Det är guld att leva ute på landet”

Leif Andersson är pensionär sedan fyra år men brinner för parasporten och har inga planer på att lägga det ideella arbetet på hyllan.

– Ibland är det lite för lite att göra men jag trivs med pensionärslivet, säger Leif Andersson som fyller 65 år den 8 juli.

Sambon Anja Malming passar på att tipsa Leif om en aldrig sinande ström med hushållsarbete som han gärna får hugga tag i.

– Jag klipper gräset och älskar att laga mat. Tvättmaskinen klarar jag av men det där med att vika tvätt, det har jag aldrig behärskat, säger han på göteborgska.

Leif Andersson i Ottersjö utanför Tvååker fyller 65 år den 8 juli. Bild: Annika Karlbom
Leif Andersson i Ottersjö utanför Tvååker fyller 65 år den 8 juli. Bild: Annika Karlbom

Uppvuxen runt om i Göteborg

Sina första sju år bodde Leif i Kortedala innan familjen flyttade vidare till Högsbo, Gårdsten och Frölunda. 1985 slog han ned bopålarna i Åsa och stannade där fram till han skiljde sig för några år sedan. Han flyttade ihop med Anja och sedan i vintras hyr de ett hus i Ottersjö knappt två mil utanför Varberg.

– Nu flyttar jag inte en meter längre söderut! Och inte längre bort från havet heller, slår han fast och får det att låta som om han är en ivrig badare.

– Jag badar gärna men då får det vara tvåsiffrigt i vattnet och en tvåa först, erkänner han i nästa andetag.

Stort engagemang för parasport

Mest känd är födelsedagsbarnet sannolikt för sitt engagemang inom parasporten, där han sedan nio år tillbaka är ordförande i Hallands Parasportförbund. Han har själv ingen personlig anknytning till det som tidigare kallades handikappidrott utan halkade in i den världen mest av en slump.

– Jag har alltid hållit på med fotboll och var ledare i Åsa IF i 16 år. En kollega på Beiersdorf frågade om jag inte kunde hjälpa till lite med parasportträning. Varför inte, tänkte jag och gick dit en gång. Och en gång till. Sedan var jag fast.

Han har varit aktiv i såväl Kungsbacka som Varberg och Falkenberg men numera har han lagt tränarrollen på hyllan. Engagemanget finns förstås kvar men nu brinner han för att förbättra villkoren för utövarna.

– Varje individ är viktig och alla behöver lära sig sin grej utifrån sina förutsättningar och känna att man utvecklas. Som normalstörd får man ha ett stort tålamod, du kan ha ett gäng med 20 olika diagnoser som du ska få ihop och se till att de har kul och tränar innebandy, bowling, boccia eller vad det nu kan vara. Det gäller att ha tålamod och ge varje person rätt bemötande. När det funkar är det underbart.

Men allt är inte underbart. Verkligheten sätter ibland käppar i hjulet för planerna.

– Vi har bekymmer med LSS-assistansen. Säg att vi vill arrangera ett tvådagarsläger för parasportare, då går det inte att genomföra eftersom deltagarna inte får den assistans som krävs. Det är den typen av frågor som vi lyfter.

Leif Andersson och Anja Malming hyr ett hus i Ottersjö utanför Tvååker och trivs bra med att bo på landet. Bild: Annika Karlbom
Leif Andersson och Anja Malming hyr ett hus i Ottersjö utanför Tvååker och trivs bra med att bo på landet. Bild: Annika Karlbom

Trots att han vid det här laget är en rutinerad pensionär har han inga planer på att sluta med engagemanget och nyligen blev han omvald som ordförande för ytterligare en tvåårsperiod. Att han dessutom lever ihop med förbundets vice ordförande gör att parasporten är ständigt närvarande.

– Det finns mycket kvar att göra och så länge jag tycker att det är kul kommer jag att fortsätta.

Viktigt med god mat

Ett annat intresse är matlagning. Att experimentera vid köksbänken är ett kärt nöje och sambon överlåter med varm hand matlagningen åt Leif.

– Han är riktigt duktig och eftersom han tycker att det är roligt så får han sköta den biten, säger Anja.

– God mat är A och O i livet. Eftersom vi måste äta ska det vi äter vara gott, annars är det ju ingen mening med mat, säger Leif och visar grillhörnan i den grönskande trädgården.

– Gasolgrill, kolgrill och paellagrill! Helst grillar jag året om. På midsommarafton stod jag och Anjas son med varsitt paraply över grillen så visst går det att grilla när som helst om man verkligen vill.

Kanske blir det grillfest för nära och kära när det är dags för kalas men på själva födelsedagen checkar Leif och Anja in på Gothia Towers i Göteborg. Längre fram planerar han två kalas, ett för familjen och ett för kompisarna.

– Jag bakar tårtorna själv och har funderat lite fram och tillbaka men eftersom jag fyller år i juli så lutar det åt jordgubbstårta.

Hur känns det att fylla 65 år?

– Om jag jämför med när jag var 20 så är det stor skillnad, på den tiden var jag vältränad och kunde lätt gå ned i split. Jag ska nog inte jämföra, haha! Så länge jag får vara frisk känns det fint. Det är guld att leva ute på landet.

Lite om: Leif Andersson

• Född: Den 8 juli 1955 på dåvarande KK1, idag Sahlgrenska.

• Bor: I Ottersjö utanför Tvååker sedan i vintras.

• Familj: Sambo med Anja Malming, två egna barn och fyra barnbarn samt Anjas två barn. I hushållet ingår katterna Båtsman och Svenne.

• Utbildning: Gymnasieingenjör med inriktning på kemiteknik.

• Yrkesliv: Bland annat 21 år på Beiersdorf AB i Kungsbacka. Tidigare Götaverken och Broström.

• Gör: Pensionär.

• Intressen: Föreningsliv, ordförande i Hallands Parasportförbund, sport i allmänhet och fotboll i synnerhet, musik, matlagning och utflykter.