Laura har en nyckel till Kina

Laura Truong förenar språk, kultur och ekonomi, men är ännu inte riktigt säker på vad det kommer att mynna ut i framöver. Något hon däremot redan vet med säkerhet är att man i Kina inte klarar sig enbart på engelska eller kantonesiska. Det blev hon varse om för två år sedan, när hon anlände till Beijing. I morgon åker hon tillbaka till Kina igen, efter sitt årliga sommarbesök i Varberg.

ANNONS
|

Det var tur att jag hade läst lite mandarin i Sverige innan jag åkte, säger Laura Truong.

Då kom hon ändå dit i en tid när staden genomgick stora förändringar inför sommar-OS 2008.

Det byggdes för fullt och kommunikationer förbättrades, inte bara rent fysiskt. Alla stadens taxichaufförer hade beordrats att lära sig engelska:

– De försökte verkligen att prata engelska med en, men ibland gick det inte och då blev det ju kinesiska, berättar Laura.

Med ”kinesiska” syftar hon på mandarin, som är det officiella språket i Kina. Laura själv är uppvuxen med kantonesiska och hakka, en kinesisk minoritetsdialekt som talas i södra Kina där hennes föräldrar kommer från, och trots att kantonesiska är ett annat språk tror hon att det hjälpte henne att lära sig mandarin lättare, än jämfört med de som inte har några förkunskaper.

ANNONS

– Fast ibland får jag riktiga aha-upplevelser; ”Jaså, är det så det ordet heter på mandarin!”, berättar hon.

Laura började plugga mandarin för tre år sedan när hon läste pol mag. programmet vid Göteborgs universitet. När hon hade möjligheten att läsa en termin utomlands fanns det många alternativ; Australien, Kanada, Japan, USA och många europeiska länder.

– Men jag ville bara till Kina, och vill man lära sig mandarin är det Beijing man ska till, säger hon.

Det var första gången hon var i Kina, och även första gången hon fick chansen att träffa sin mormor, farmor och ytterligare några släktingar. Lauras föräldrar flyttade till Sverige för snart 30 år sedan, och visst tycker de att det är roligt att hon är intresserad av Kina, men de har aldrig försökt att påverka henne.

– Ingen av mina syskon är intresserade av Kina och det var mitt eget val att åka till Beijing, säger hon.

Trots att Laura är uppvuxen med kinesiska föräldrar, och på så sätt till viss del även i ett kinesiskt hem, så upplevde hon en kulturkrock när hon kom till Kina. Hon upptäckte att hon till en början inte alls var van vid det kinesiska, men anpassningen gick förvånansvärt snabbt och lätt, och det tog inte lång tid innan hon trivdes.

ANNONS

När hon kom tillbaka till Sverige fortsatte hon att läsa på pol mag. programmet, men efter att ha sommarjobbat som marknadskontakt på Volvo, mot den kinesiska marknaden, förstod hon att hon ville rikta in sig mer på marknadsföring och företagsekonomi.

Så i april 2009 bar det av österut igen. Den här gången till Shanghai, för att skriva en uppsats om kinesisk förhandling och förhandlingsteknik tillsammans med två klasskamrater.

De intervjuade svenska företagare verksamma i Shanghai, som är landets ekonomiska och finansiella centrum, för att undersöka hur de upplever den kinesiska affärskulturen.

– Den skiljer sig väldigt mycket från i Sverige. Framför allt bygger den mer på relationer jämfört med andra, västerländska kulturer, berättar Laura.

Resan till Shanghai innebar också en nytändning gällande hennes egen studiemotivering:

– I Shanghai såg jag vilka möjligheter det finns att göra roliga och intressanta saker. Jag var lite trött på utbildningen innan jag åkte, så det var precis vad jag behövde.

Insikten om att de stora möjligheterna finns där ute, har gjort att hon efter utbildningen vill flytta till Kina och arbeta där.

Snart har hon en fil kand i företagsekonomi, inriktning marknadsföring, och till hösten tänker hon läsa vidare för en masterexamen med inriktning finans.

– Det är inte direkt marknadsföring, men det är bra att få lite analytiskt tänk också. Jag måste lära mig att tänka i de banorna, menar hon.

ANNONS

För Laura är fortfarande inte säker på exakt vad det är hon vill göra i framtiden, och drömjobb tänker hon inte på:

– Jag vill göra intressanta saker och känna mig nöjd. Ekonomi är brett och känns rätt nu, så jag får väl testa mig fram och se vad jag brinner för. Jag kan tänka mig att starta eget också. En entreprenör som hittar nya produkter och testar nya saker.

Men hon kan lika gärna tänka sig att jobba på ett stort företag i Kina. Svenskt eller utländskt.

– Men helst svenskt, det blir nog lättare. Och jag vill ju främja både det svenska och kinesiska, säger hon

Född: I Göteborg den 13 mars 1984.

Familj: Mamma, pappa, två äldre syskon och två yngre, och Jack Russeln Benji.

Sysselsättning: Studerar ekonomi på handelshögskolan i Göteborg.

Tycker om: Att läsa, lära sig nya språk, resa och både se på och utöva sport. Spelade basket i många år.

Favoritböcker: Millennium-trilogin av Stieg Larsson, och serien Sagan om klanen Otori av Lian Hearn.

Bästa resan: Nar hon åkte till Beijing för att lära sig mandarin, hösten 2007.

Om sig själv: Glad, öppen, energisk och rastlös - har inget tålamod, dålig på att ta kritik, och tävlingsmänniska.

"Jag gillar tävlingar och kan tävla i allt! Det beror nog på att jag är mittenbarn och alltid har fått hävda mig för att få uppmärksamhet."

Är dessutom en årlig sommar-varbergare sedan hennes pappa tog över Stället pub & restaurang för åtta år sedan. Imorgon åker hon till Kina för ytterligare en vistelse i Shanghai.

ANNONS