Krisen, som berodde på ett trauma, innebar att Katri gick på samtal hos en psykolog. Hon tyckte att det hjälpte, men det var något som gnagde. Katri började läsa psykologiska böcker, hon såg det som ett forskande i livet.
– Psykologi har alltid varit ett intresse jag haft.
Året var 1996 och Sverige hade ännu inte tagit sig upp ur lågkonjunkturen. Katri hade tagit sig igenom en separation och hade två små barn. Hon var utbildad inom ekonomi och it och var tillfälligt arbetslös.
Katri skakar långsamt på huvudet och ler då hon berättar:
– Efter att ha arbetat som datautbildare och läst till intranetutvecklare upptäckte jag att jag nu var trött på allt som hade med datorer att göra. Jag började fundera på vad jag hade tyckt var roligt i mitt yrkesliv. Jag kom fram till att jag som utbildare hade tyckt om att se människor utvecklas och att jag tyckte om psykologens sätt att föra mig genom krisen.
När Katri var 36 år tog hon klivet, hon utbildade sig till socionom vid Göteborgs universitet.
– Socionomlinjen är bredare än psykologlinjen, där man läser både psykologi, juridik och samhällsvetenskap. Man tar hänsyn till människans hela livssituation inte bara den inre världen. Enkelt uttryckt; Du kan vara deprimerad om du inte har pengar och bor i ett skjul.
Praktiken gjorde hon på Familjegruppen i Falkenbergs kommun. Efter examen fick Katri jobb på vuxengruppen i Falkenberg. Hon arbetade huvudsakligen med beroendeproblematik och våldsutsatta kvinnor.
– Arbetet på vuxengruppen blev tungt efter några år. Jag gick över till Bryggan som arbetar med barn och ungdom och fick genom mitt arbete läsa till familjeterapeut på Göteborgs Socialpsykologiska institut. 2010 var jag trött på att pendla till Falkenberg och sökte mig till Varberg. De sista 1,5 åren arbetade jag med ensamkommande flyktingbarn innan jag tog tjänstledigt för att bli klar med min hypnoterapiutbildning. Under hösten fick jag sedan erbjudande om att arbeta som socionomkonsult, vilket jag nu gör på uppdrag.
Innan Katri började sin socionomutbildning lät hon sig behandlas av ett medium som utövade reiki, en japansk form av handpåläggning. Det finns inga vetenskapliga bevis att reiki fungerar men Katri tycker själv att hon blev hjälpt och det andliga blev en viktig del i livet.
Katri har sedan dess varit inriktad på det andliga, det undermedvetna, och under tiden som hon arbetade som socionom började hon utbilda sig vid Svenska Skolan för Etisk och Analytisk hypnos för att bli hypnosterapeut.
– Vid hypnos är man mer mottaglig och kan gå djupare in i sig själv. Terapeuten kan aldrig göra något som går mot klientens vilja. I kombination med samtal kan hypnos underlätta sökandet efter problemets kärna och möjliga lösningar, förklarar hon.
Katri är klar med ett viktigt mål, nu är hon på väg mot nästa.
– Som är att hjälpa människor från onödigt lidande.