Halländskt 1600-tal är en djup källa att ösa ur. Nästa bok skall Anna och Andreas Karlsson ägna åt rysliga halländska mord.
Halländskt 1600-tal är en djup källa att ösa ur. Nästa bok skall Anna och Andreas Karlsson ägna åt rysliga halländska mord.

Kriget lockade fram det sämsta hos människan

Om snapphanar och spioner handlar den senaste boken av syskonen Karlsson, Anna och Andreas. De två halländska amatörforskarna har gjort en djupdykning i arkiven på jakt efter de vanliga människornas öden. Resultatet är ytterligare en pusselbit i den halländska 1600-talshistorien.

ANNONS
|

Den som söker skall finna. Men det krävs tålamod och noggrannhet. Under många år har Anna och Andreas Karlsson lusläst halländska 1600-talsdokument på Riksarkivet i Köpenhamn. De senaste två åren har de sammanställt valda delar av dessa till boken ”Bland spioner och snapphanar”. Berättelsen tar sin början i nådens år 1644. För invånarna i den östdanska provinsen Halland väntar krigets fasor: nöd, svält och plundring.

– Som tur är för oss var det ordning och reda på danskarna. De dokumenterade det mesta som skedde. När det gäller bondesoldaterna har vi med hjälp av olika dokument kunnat belägga vilka de var, hur de var klädda, vad de åt, berättar Andreas Karlsson.

ANNONS

Det förefaller som dessa bondesoldater levde en tämligen dräglig tillvaro. Kött, bröd, gryn och ärtor ingick i den dagliga ransonen och maten sköljdes ner med öl i rikliga mängder. Vatten ansågs farligt, det kunde vara förorenat.

Det var den icke-krigförande befolkningen som fick står för fiolerna. Skattetrycket var hårt och betalades in natura. Räckte inte detta så plundrade man sonika gårdarna, svenska eller danska var inte så noga. En annan vanlig metod att skaffa fram pengar var att brandskatta: betala – eller vi bränner ner din gård. Kriget lockade fram det sämsta hos människan.

Inte minst genom att spio­nera fanns det extraslantar att tjäna för vanligt folk i dessa krigstider. Men de som uppräcktes fick stränga straff. Flera sådana öden finns berättade i boken, bland annat den fascinerande historien om klockaränkan Anna från Vallda som tog över spionerandet efter maken Niels. Båda avrättades.

– Visst var synen på brott och straff annorlunda på 1600-talet, men ändå kan man säga att rättssäkerheten var förhållandevis stor. Man gjorde noggranna utredningar, hörde vittnen, tog in experthjälp och undersökte brottsplatser, berättar Andreas Karlsson.

Så kom freden i Brömsebro den 13 augusti 1645. Halland blev svenskt, lugnet lägrade sig. Kung Christian byttes ut mot Drottning Kristina men annars fortgick livet ungefär som vanligt.

ANNONS

För Anna och Andreas Karlsson har arbetet med boken varit en spännande resa. De har hittat sina egna släktingar i rullorna, de har lyft fram en bortglömd tid och ett bortglömt landskap i ljuset.

– Halland hamnar lätt mellan stolarna just därför att det tillhört två länder, menar Anna Karlsson. Vi vill också helst berätta om de vanliga människornas öden, de som inte hamnar i historieboken i skolan.

Nästa projekt för de flitiga syskonen har arbetsnamnet ”Giftmord och gästabud”. Som framgår av titeln är det en ruskig skildring av ond bråd död på 1600-talet.

– Mord är ju poppis, men det riktigt intressanta med att studera protokoll från den tidens domstolar är hur mycket kulturhistoria där finns att läsa, säger Anna.

ANNONS