Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skojfriskt. Jan Rippe och Knut Agnred i föreställningen Spargrisarna kan rädda världen som till och med valborgsmässoafton ges på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Knut Agnred råkade hamna bland gelikar

Planen var att bli ingenjör, men i stället blev det Galenskaparna och After Shave för hela slanten. – Jag ångrar mig absolut inte, säger artisten Knut Agnred.

Om man ska prata scenvana är Knut Agnred ett bra exempel. Ända sedan småbarns- åren fick han uppträda och roa människor. Från det han var fyra år har han spelat både gitarr och piano.

– Det var alltid ”upp med Knut nu” och det gjorde jag med glädje. Jag har känt att jag har en gåva.

Däremot fanns det inte på kartan att det skulle bli hans yrke. I stället riktade Knut Agnred in sig på ett annat intresse – teknik.

Så småningom började han plugga till elektroingenjör på Chalmers. Men lusten att uppträda fanns kvar och snart träffade han några andra killar som också gillade att showa och sjunga. 1979 bildade de gruppen After Shave.

Lite senare stötte de ihop med ett annat gäng – Galenskaparna. 1982 satte de tillsammans upp revyn Skruven är lös med målet att spela två föreställningar. I stället blev det spelningar i ett och ett halvt år.

– Det rullade på något enormt. Och blev bara större och större.

Anledningarna till att underhållarna blivit så populära är flera, tror Knut. Tajming och karaktärernas olika egenheter bland annat. Men så klart även humorn och de underfundiga texterna som i de flesta fall är skrivna av Claes Eriksson, med Knut Agnred på en god andraplats. Bland annat har han för- fattat musikalen Åke från Åstol och sångerna Borås Borås och Stilla kommer natten.

När det kommer till gruppmedlemmarnas olika specialiteter beskriver han sig själv som den sjungande ystra figuren. I sången känner han sig trygg, och han har både uppträtt på Göteborgs konserthus och i opera- huset samt gett ut en egen skiva, Text och musik.

Flera gånger har gruppen också blivit tillfrågad om att delta i Melodifestivalen.

– Men det har vi alltid tackat nej till. Det är inte vår grej. Vi har ju parodierat den och då är det svårt att vara med på allvar.

Efter mängder av föreställningar, revyer, filmer, radio- och tv-program är After Shave/Galenskaparna fortfarande högst aktuella. Nu med revyn Spargrisarna kan rädda världen där Knut Agnred och fyra av de andra originalmedlemmarna medverkar.

Men på grund av tidigare problem med hälsan – hjärtflimmer och en bortopererad sköldkörtel – måste han ta det lite lugnt och ersätts ibland av Per Fritzell.

– Det enda man kan tycka är halvbra i jobbet är att det är svårt att vara sjuk. Det är en stor apparat med att betala tillbaka biljetter och så. Samtidigt är det ju jättekul att många vill komma och titta på oss – än i dag efter alla dessa år.