Klassisk söndagsstek och nostalgi

”Doften av socker och vanilj sprider snällhet i hela huset och det känns som hon står intill.”

ANNONS
|

Ibland, när jag saknar min mamma extra mycket, tar jag fram hennes gamla kakform och gör en sockerkaka. Doften av socker och vanilj sprider snällhet i hela huset och det känns som om hon som vanligt står intill och småpratar.

För det mesta blir det en helt vanlig sockerkaka (fast med extra mycket vanilj), men det händer också att jag gör hennes specialare.

Det som gör just den lite extra märkvärdig är att hon använde rostad kokos som ströbröd.

Den färdiga kakan delades sedan i två halvor, sedan bredde hon smörkräm på den ena och lade ihop delarna igen.

Kakformen har hängt med sedan hon fick sitt första egna hem. Den bör alltså ha sisådär en 75 år på nacken. Jag älskar den fina patinan och de vackert hamrade bladmönstret i botten även de sällan syns på kakan.

ANNONS

Det fanns en tid när det alltid fanns hembakat fikabröd i frysen. Då hade familjen utökats med fyraåriga K och mormor, som tyckte att den lilla flickan med den sotsvarta luggen var lite väl tunn över armarna, satte genast igång och steka lassvis med köttbullar och baka kakor för att försäkra sig om att barnet skulle växa och bli stor och stark.

(Hon är 25 nu och tar en bra bit över 100 kilo i marklyft, så dieten gjorde helt klart nytta...).

”Ordentlig mat först, efterrätt sen”, kunde hon skoja ibland om någon blev fikasugen före middan. K fick såklart en bit kaka ändå.

Stek var vanligt hemma hos oss förr, även om den här varianten, gjord på innanlår, är av nyare datum.

Köttet ligger på en grönsaksbädd som kan bli lite hur som helst och utifrån vad som finns hemma. Just här råkade det bli gul lök och bladselleri, hade jag haft lite bättre koll skulle jag ha köpt morötter också...

Ugnen startar på riktig hög temperatur så att alla porer i köttet täpps till, sen sänker man den omedelbart och låter sedan steken stå där och gona sig (svärmors gamla kötttermometer håller koll). En skvätt balsamvinäger, lite köttfond och en slurk rödvin blir grunden till en god steksky.

ANNONS

Resterna, plus några ”va-hettere-korvar”, blev en smarrig pytt dan därpå och – såklart – blev det ett en bit nostalgikaka till kaffet efteråt.én

Gofika. Ullas sockerkaka med len smörkräm. Smakar särskilt bra utomhus med vårsolen på näsan.

ANNONS