Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Två nya körer är på gång i Varberg. Dels en ungdomskör, dels en kör på Campus. Sara Hjort hoppas att aktiviteterna ska spridas med mun mot mun-metoden. Och att killarna ska våga prova på!

Kantor Sara hoppas på fler killar till körsången

Hon brinner för körsång. Varbergs församling har fått en ny kyrkomusiker. Sara Hjort heter hon, är 28 år och utbildad till både kantor och kördirigent. Nu ska det bli ännu mer fart på körsången i församlingen är det tänkt, en ungdomskör har precis startat och även på Campus är det meningen att stämsången skall klinga.

I snart två månader har Sara Hjort haft sitt arbete som kantor och musikalisk ledare i Varbergs församling. Hon efterträder Bengt Eckerdal som fortsatt till annan tjänst.

– Det känns väldigt bra, stämningen i arbetslaget är god. Och så är det skönt att komma tillbaka till västkusten.

Sara, som är uppvuxen i bohuslänska Stenungsund, har tillbringat de senaste åren i Stockholm. En vacker och trevlig stad, men Östersjön är ett klent substitut för västerhavet. I Varberg har hon Kattegatt runt knuten och att gå strandpromenaden är redan en favorit.

Varberg är en mysig stad. Jag har haft flyt och lyckats få en lägenhet centralt. Folk är vänliga – det är redan många som hälsar på mig på torget.

Sara Hjort har en gedigen utbildning. Efter gymnasiet begav hon sig till Skåne och Musikhögskolan i Malmö där hon avlade kantors­examen. Med en far som är präst, en mor som är diakon och ett stort intresse för musik låg valet av yrkes­bana nära till hands.

För säkerhets skull flyttade Sara vidare till Stockholm där hon utbildade sig till kördirigent på Kungliga Musikhögskolan. Sin examenskonsert gjorde hon med Radiokören, en av Sveriges främsta.

– Sen var det dags att söka jobb. Jag fick syn på en annons där Varbergs Församling sökte en musikalisk ledare. Man frågade särskilt efter någon som kunde utveckla körverksamheten. Det fick mig att fastna.

Väl på plats i Varberg har Sara Hjort inte legat på latsidan. Vid sidan av att sköta de sedvanliga kantorsuppgifterna och ta hand om kyrkokören började hon med att kontakta Campus.

Det visade sig att de redan hade egna planer på att starta en kör och var glada för proffessionell hjälp. Där har man haft en första sammankomst och fler ska följa. Sara har också varit ute i skolorna och presenterat sig, satt upp affischer och delat ut flyers för att få ihop sin ungdomskör. Även den har haft en sammankomst.

Nu hoppas jag att det här med körerna ska sprida sig med mun mot mun-metoden. Alla är välkomna att vara med. Skriv att det bara är att kontakta mig. Jag kräver inte notkunskap – men jag vill gärna att det finns en vilja att lära sig. Annars blir det svårt att utvecklas.

Som så ofta i körsammanhang är det svårt att få killarna med i båten. Kanske beror det på ovana, numerärt underläge eller helt enkelt bristande självförtroende, funderar Sara, som tycker att grabbarna i alla fall ska prova.

Sara Hjort brinner för körsången. Att skapa musik tillsammans är en riktig kick. Inte bara musikaliskt utan också socialt. Att sjunga i kör kan betyda nya vänner.

– Jag får för mig att en kör som gillar varandra också sjunger bättre, säger Sara och skrattar.

Musiken är ett sätt att locka folk till kyrkan.

Viktigt är också att kyrkan möter människorna där de är, mitt i vardagen, menar Sara som ser fram emot att om några månader få sjunga julsånger ute på stan.