Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Vietnamdemonstration även på Varbergs gator

Halland för 50 år sedan. 9-15 april 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Så kommer hon då till slut, holländska fartyget Lady Sophie som byggts om för att kunna frakta den enskilt tyngsta och dyraste konstruktion som någonsin lossats i landet. Platsen är Videbergs hamn i Bua och lasten den första jättelika reaktortanken till kärnkraftverket Ringhals. Drygt 650 ton väger bjässen, och något liknande har alltså aldrig skådats i Sverige förut. Kostnaden ligger på 20 miljoner kr. Dyrt kan tyckas, men det är inklusive frakt. Och Japan, där den svetsades ihop, ligger ju inte direkt nästgårds.

Närmast väntar det känsliga arbetet med att sänka fartyget till hamnbassängens botten, då det är enda sättet att få av tanken. Därefter följer ytterligare fem dygns oändligt långsam landtransport på en specialbygd räls den knappa kilometern bort till Ringhals kärnkraftverk. Ett skådespel som heter duga för både ortsbor och andra som tagit sig till Bua för att se det hända.

Våren är här, och det tydligaste beviset härpå är den populära modevisningen på Grand Hotel i Falkenberg, som traditionsenligt anordnas av stadens Fredrika Bremerkrets, med fru Ruth Annerstedt som lika traditionsenlig konferencier. HN:s modeexpert, ”Phia”, är förstås också på plats i den fullsatta restaurangen och kan följaktligen rapportera att 1972-års dammode präglas av det så kallade ”uddamodet”. Kanske en marinblå jacka med röda och vita prickar kompletterad med veckad enfärgad kjol eller vita långbyxor. Vår utsände noterar även att kjolarnas längd krupit något nedåt och slutar nu ofta strax ovanför knäet. Vidare är byxdressen fortsatt populär liksom stormönstrade klänningar. Hattar, företrädesvis med stora svajiga brätten, eller av baskermodell, kompletterar.

Protesterna mot Vietnamkriget fortsätter med oförminskad intensitet – i Washington, London och Berlin, förstås. Men även här, på våra egna gator och torg. I samband med den så kallade Indokinadagen mobiliserar Varbergs lokala FNL-grupp med både en utställning i Folkets hus och ett demonstrationståg genom stadens centrala delar fram till torget. Som på en del andra håll i landet störs demonstrationen av en mindre grupp motorburna ungdomar, som medelst motorcyklar och bilar försöker överrösta demonstranterna. Polisen är dock på plats för att hindra att saker och ting spårar ur. Väl framme vid torget kan de ca 80 deltagande i demonstrationståget anta ett uttalande i vilket man kräver att USA snarast fastställer det datum då man drar tillbaka trupperna ur Vietnam.