Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Erika Sjöwall: Vi beslöt oss för att strunta i tomtepromenaden

Jag har en dotter som klagar på att man dricker julmust på tok för tidigt.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Man ska liksom inte ta ut smaken i förskott. Från och med örsta advent är det lagligt, hävdar hon. Nu skulle man kunna tro att hon har denna åsikt vad gäller allt som har med seder och traditioner att göra, men så är icke fallet.
Hon har till exempel inget alls emot att äta semla redan på annandagen. Själv äter jag vad som helst när som helst, speciellt. Nu när varken hon eller hennes bröder längre bor hemma, kan jag dricka julmust i smyg redan i oktober utan att få bannor.
Jag har funderat på om mina julsedvänjor kommer att ändras nu när alla barnen flyttat hemifrån. Förr var lussekatts- och pepparkaksbaket höjdpunkterna i det Sjöwallska hemmet.
Men förra året fick jag, för första gången, kavla ensam, vilket resulterade i många svartbrända plåtar pepparkaksgrisar. De sista åren har jag kunnat luta mig tillbaka med en god bok, lyssnat på julmusik och serverat kall julmust till pepparkaksbagarna, vars skara oftast utökats med några goda vänner till barnen. Men oj, vad stressigt det är att sköta bak på egen hand! Nästan hälften av alla pepparkakor åkte i soporna.
Å andra sidan är det inte längre så många hemma som kan äta upp dem. Lussekatterna blev ändå ganska ok. Men tråkigt var det att själv trycka i russinen utan att ha någon att sjunga stämmor med till Spotifys julsånger. 
På första advent beslöt vi att strunta i Tomtepromenaden här i Skällinge. Det är annars den enda poängpromenad man behöver gå i den här byn. Först travar man runt en sväng på en osnitslad bana. Skulle man ändra rutten, missar folk förmodligen att svara på frågor, så bergfast sitter den traditionen. Man brukar få pepparkakor och clementiner vid en station och smågodis i en korg vid en annan. Räddningstjänsten delar ut julkalendrar.
Med berått mod, bestämde vi oss i år att istället ta oss en titt på Valinges nyrenoverade kyrka och få sjunga med i de fina adventspsalmerna. Det gick alldeles utmärkt. 
Skulle denna avstickare kunna rättfärdiga fler rationaliseringar och ändringar av jultraditioner? Kan jag ta bort julstädning och klappar? Glögga även efter trettonhelgen? Byta ut julgranen mot en bonad i tyg med ljusslinga? Jag tänker göra som jag vill. Brända pepparkakor och lussekatter utan russin är okej så länge jag inte dricker julmust i oktober. För hur man än smyger, så kommer hemligheter så småningom fram.