Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Vandal-skor återfås mot beskrivning

Halland för 50 år sedan. 20-26/11 1971.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Storcks välbesökta Stormarknad blir i veckan förstasidesstoff efter en nattlig vandalisering av ett slag ingen sett maken till i Falkenberg förut. Förstörelsen som möter personalen och polisen beskrivs av pressen som ”ofattbar och fullständigt besinningslös”, och stormarknaden tvingas helt enkelt stänga för att få ordning på kaoset bland kullvälta hyllor, montrar, krossade diskar, skyltfönster, flaskor, glasburkar och allt man både kan och inte kan tänka sig. Enbart den demolerade charkdisken sägs vara värd 30 000 kr och totalt beräknas affären ha åsamkats skador för åtminstone 75 000 kr. Drygt 25 man, egen personal och inkallade städfirmor, arbetar från tidig morgon till midnatt för att få undan det värsta. Bland bråten hittar polisen en kvarglömd herrsko och därtill en av dammodell, vilka beslagtagits. Vi är tämligen säkra på att de kan återfås mot beskrivning hos Falkenbergspolisens hittegodsavdelning, om någon känner sig manad.

Även Domus i Varberg får nattlig påhälsning i veckan, men här har inkräktarna istället ägnat sig åt en mer ordnad och strukturerad storhandling. Ja, så mycket bevänt med betalningen är det förstås inte, men hela 20 fullastade kundvagnar får man med sig – allt lastat på och bortkört med Domus egen varubil, som lämpligt nog stod parkerad i källaren. Polisen vill gärna ha in vittnesmål från folk som sett Domus varubil, en N-reggad Volkswagen pickup, gasa omkring i Varberg natten till måndagen, då Domus sällan, eller snarare aldrig, sysslar med hemleveranser nattetid.

I sammanhanget kan nämnas att brottsligheten i Varberg ökat högst påtagligt under det år som snart bara har en månad på sig att bli fullgånget. Vid den här tiden i fjol hade 1 553 brott anmälts till Varbergspolisen. Motsvarande siffra i år är hela 2 214. Siffrorna ligger sannolikt klart över riksgenomsnittet, menar kriminalinspektör Karl-Åke Karlsson vid Varbergspolisen. Dessutom har året präglats av några riktigt stora inbrott och kassaskåpskupper. ”Det var bättre förr”, säger ”di gamle” i både Varberg och Falkenberg.

En pickup av något större format än Domus varutransportbil är det specialbyggda fordon som tar emot den jättelika massakokare som i veckan ankommer till Videbergs hamn för vidaretransport till den stora massafabriken Värö Bruk. Den 15 meter långa och 52 ton tunga massakokaren är den första av sammanlagt åtta. Transporten från Finland har gått enligt planen, sägs det, även om man förstås fått bygga om lite vägar, och flyttat en ganska ansenlig mängd telefonstolpar för att få fram kolossen.