Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Sjöwall: Vad som förenar Thanksgiving och julfirande

Julen är också en tid då det finns möjlighet att fundera över livet jag levt och livet som ligger framför.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Några dagar innan första advent firade jag för första gången i mitt liv Thanksgiving tillsammans med min amerikanske pojkvän. Det bjöds på buttered corn and green beans, candied yams, pumpkin pie och macaroni and cheese. Plus en hel del andra mosade maträtter. Det serverades ingen kalkon, men däremot några rejäla kycklingar med tillhörande stuffing. Mitt intryck hittills av det amerikanska köket hittills formuleras smör, vitt bröd, bacon och extremt lite fibrer. Men gott!

Att fira Thanksgiving härstammar från 1620 då ett gäng pilgrimer emigrerade från England till USA. Resan över Atlanten var svår och pilgrimerna var både sjuka och undernärda när de anlände. Som tur var möttes de av ursprungsbefolkning som gav dem mat och visade hur man odlar i det nya landet. Pilgrimerna lärde sig snabbt och hösten därpå var skörden stor. Själva var de friska och starka och ville därför bjuda indianerna på en stor skördefest som tack för all hjälp. Majs var lättodlat och vilda kalkoner sprang fritt i området. Denna fest sägs vara ursprunget till firandet av Thanksgiving.

Jag vill absolut inte släta över det faktum att USA:s ursprungsbefolkning i nästan alla sammanhang sedan behandlats oerhört illa i form av förnedring, död och fråntagandet av sitt eget land. Men denna, för mig, första Thanksgiving, var ändå en fin kväll då vi delade våra tankar kring vad vi var tacksamma över i livet.

Nu kanske ni undrar varför jag pratar om Thanksgiving i en tid på året då vi med helsvensk bakgrund som bäst slår in klappar, hugger gran och dricker glögg. Julstressen ligger förstås och lurar, men julen är också en tid då det finns möjlighet att fundera över livet jag levt och livet som ligger framför. Att försöka vara tacksam över det jag har. Så jag tänker på hur tacksam jag är över mitt nya hem, att jag under året mött nya människor att tycka om, att jag inte måste baka pepparkakor, att jag har en julgran på balkongen och att jag får julpynta som jag själv vill. Med nya och gamla juldekorationer. Och den här julen får jag ha alla mina tre barn hos mig, vilket gör mig extra glad och tacksam.

Att ta in och reflektera över sin egen del i det stora hela och kunna känna tacksamhet över det du har omkring dig och bryr dig om, är viktigt. Eller åtminstone försöka göra det. Firar du Thanksgiving finns det möjlighet att göra just det, just då. För oss andra kan julen med fördel användas på samma sätt.

För att knyta ihop den här tomtesäcken vill jag avsluta med en av mina mer långsökta associationer och jag ber redan på förhand om ursäkt för mina fladdriga hjärnceller. Min äldste son lägger bakgrundssång på alla låtar som ett specifikt dansband producerar och en av deras nya låtar heter Kåt, glad och tacksam. Utifrån det jag ovan berättat måste väl det vara exakt vad jag är nu för tiden?