Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dagens kåsör: Nina Persson

Våren – en projektledares våta dröm

Trots att vi har fått skrapa rutorna på bilen den senaste tiden, så har det väl inte undgått någon att våren är här. Träden har fått gröna små knoppar, och resten av naturen bara väntar på att vakna upp ur sin vintervila.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

En härlig säsong ligger framför oss - om man bortser från de stackare som lider av pollenallergi- med massor av tid att njuta av en kaffe på altanen, eller med en tidning i solstolen. Tid att bara vara, och insupa alla dofter och färger i ens omgivning. Eller kanske är det så att våren är en av de mest stressade perioder vi har på året - speciellt om man är villaägare.

Jag personligen har i varje fall inte haft ro att njuta så mycket av våren än så länge. För min del översvämmas snarare köksbänken av kom-ihåg-lappar och listor på allt som ska göras. Då kan det vara bra att det bor en projektledare i mig – för den här årstiden måste vara en sådan yrkesrolls våta dröm.

Just nu har jag och min man säkert tio projekt, bara med hus och trädgård, på gång samtidigt. Stort och smått – men saker som ändå ska åtgärdas på något sätt när ljuset och värmen är på väg tillbaka. Det är i dessa tider man bannar sig själv för att man köpte en villa istället för en lägenhet. Visst är det underbart med en stor tomt, men vad skönt det hade varit att ha en trädgårdsmästare som skötte allt också.

Exempel på saker som ska göra i år (om mina önskemål och planer går i lås) är; måla om uterummet, plantera en kryddträdgård, klippa ner träd, och göra en ny altan. Sälja den där gamla hyllan, strukturera om barnens garderober, och just det – vi tänkte måla om huset också.

Men innan dess måste visst några tegelstenar bytas ut och muras om. Få saker med ett husägande är liksom gjort i en handvändning. Och även om man själv inte är född med tummen riktigt mitt i handen, så är det trots allt många saker som man själv inte klarar av eller hinner med. Delegeringsuppdrag som får åka upp på den där att-göra-listan.

Förra året, när vi precis hade köpt huset, skröt jag över lyxen att ha en Jörgen i trädgården – vår egen robotgräsklippare. Nu har han tillfälligt lagt ner verksamheten. Till dess att vi (läs: min man) har löst problemet, har min äldste son fått tjäna pengar genom att klippa gräset med handjagare. Jag tror dock inte att det blir en hållbar lösning i sommar, då gräset behöver klippas två gånger i veckan…

Nu tror ni kanske att jag har ångrat att vi köpte hus. Nejdå, inte alls. Men jag ska som sagt inte sticka under stol med att det är mycket att göra den här tiden på året. En årstid då jag hellre hade tagit picknick vid havet, istället för att rensa ogräs mellan stenplattorna i trädgården.

Men jag lovar er – livet är för kort för att enbart fokusera på en välskött trädgård. Jag kommer njuta av både picknickar och solstolen i vår. Det är vårens projektledare värd