Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Träskor, vida jeans och tighta tröjor

Halland för 50 år sedan. 21-27/5 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Så får då Varberg och Halland sina allra sista gråmössor. Peder Skrivares Skola i Varberg blir nämligen det sista lärosätet där en gammal hederlig realskole-examen utfärdas. Det handlar om de 34 realskole-elever som följde med till den nya skolan och nu fullföljt sin utbildning där. Lagom till ”utspringet” dyker solen upp, så att ungdomarna kan fira sin examen på bästa sätt. Samtidigt är förstås vemodet där, och en del sörjer att realen nu gjort studenten sällskap och officiellt förpassats till historien.

Falkenberg får i veckan inte mindre än 23 nya företagare, då arbetarna vid Falkens Sko AB tar över den fabrik de själva arbetar på. Var och en har satsat 1 500 kr i affären som förhoppningsvis kan trygga driften och jobben i företaget. Men det är ett stort och djärvt beslut man tagit. Skoindustrin är en bransch som brottas med sviktande lönsamhet. För bara tiotalet år sedan fanns det ca 10 000 skoarbetare i landet. Numera någonstans mellan 2 000 och 3 000, och vi har sett flera nedläggningar och inskränkningar av driften även i skostaden Falkenberg på senare år, så oron för framtiden finns där. Falkens skofabrik i Falkenberg är egentligen en filial till Wiskania, vars huvudfabrik ligger i Borås, och även där har arbetarna själva övertagit ägandet.

De skor som säljs bäst just nu är träskor. Och till träskor passar förstås jeans med vida ben bäst. I detta sammanhang vill vi tipsa om att Junior Center fått in sprillans nya modeller med hela 70 centimeters omkrets i markplan. Går att få i ”bleeding denim” eller borstad satin. Vidare noterar vi att den obligatoriska snörtröjan fått konkurrens av tighta tröjor med nummer på bröstet, gärna i orange eller grönt. Och så träskor på det, alltså. Snyggt är ju bara förnamnet.

Den stora flytten närmar sig med stormsteg. Ja, egentligen har den väl redan pågått en tid, och pågår just i detta nu, men den första juni är det ändå dagen D. Vi syftar på den jättelika sjukhusflytten i Varberg. Själva bygget står ju där det står, men nu skall allt annat som inte är nyanskaffat över från ena sidan av staden till den andra – inte minst patienterna. För att klara en så omfattande patienttransport har man begärt hjälp från regementet T2 i Skövde, som lovat ställa upp med 19 värnpliktiga under ledning av officerarna kapten Wetterberg och löjtnant Ahlstedt. Vidare har flyttledningen ordnat med ett flertal extra ambulanser för att allt skall löpa så smidigt och snabbt som möjligt.