Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Olof Nilsson: Träff-Eje och proggfest lockar folk i Falkenberg

Halland för 50 år sedan. 8 – 14/7 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Tidigare i år fick basketbollen ett stort genombrott i Varberg, inte minst genom den nya klubben Tenson och den strax därefter lanserade Tenson-ligan, som lockade mängder av barn och ungdomar till seriespel. I dagarna pågår ett försök att lansera sporten även i Falkenberg. Det är Svenska Basketbollförbundet som förlagt sina utvecklingskurser till Ätrastaden. Sammanlagt 26 skollärare går grundutbildningen medan 18 är inne på fortsättningskursen. Det är nämligen just i skolorna sporten sprids, och eleverna kräver att lärarna är insatta, förklarar förbundskonsulent Claesson, som tillägger att då Falkenberg är en av de städer i landet som saknar en basketklubb har man velat ge utvecklingen en puff i rätt riktning genom att förlägga utbildningen hit.

Så var han då här igen, Träff-Eje, den folkkäre underhållaren som drar in på Rådhustorget i Falkenberg med både jämna och ojämna mellanrum om somrarna. Som vanligt blir det allsång. Och så tävlingar förstås: minnes-spelet, potatisskalarduell och en rafflande sekundstrid i konsten att dricka en läsk genom en napp på kortast tid. Fina priser förstås, däribland en två meter lång limpa som väcker allmän munterhet i publikhavet. Inte världsklass på allt, kanske. Men den som kan få turister och bofasta att brista ut i allsång en helt vanlig tisdagskväll är nog värd en eloge ändå. Och det där med allsång kanske kan vara något att ta med sig in i framtiden…

Sång och musik blir det förstås även på Falkenbergs första riktiga ”proggfest”, som lockar över 500 besökare till Tullbroskolan. ”För en folkets kultur”, lyder parollen för festen, som arrangörerna vill skall vara ett alternativ till den kommersiella kultur som nu dominerar samhället och använder artisterna för att tjäna så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Bland många höjdpunkter märks den oefterhärmlige imitatören, satirikern och poeten Olof Buckards framträdande. Även Jan Hammarlund drar ner applåder, bland annat för sin omdebatterade tolkning av ”Flamma stolt”. Vidare märks kända namn från den alternativa musikrörelsen som exempelvis Kebnekajse, Turid, Folkets Musik och Mareld. Även teatern är representerad i form av ett Commedia dell’arte-stycke av… nej, inte Dario Fo, som kanske vore att föredra i sammanhanget, utan Goldoni. Men man kan ju inte få allt. Därtill har man lyckats pressa in Grupp 16:s utställning kring yttrandefriheten. Målarverkstad, dockteater och sagostund för de yngsta fulländar bilden av en alldeles äkta proggfest anno 1973.