Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kåsör: Anita Nyman
Dagens kåsör: Anita Nyman

Anita Nyman: Tillvaron är så tråkig att till och med hårstråna ger upp

Ni ska veta att bilden här ovanför ljuger. Visst ser jag ung och vacker ut? Det är jag inte. Bilden togs FC, Före Corona. Sedan pandemin kom till Sverige har jag åldrats cirka 20 år.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Coronafrisyr har blivit ett begrepp, och min ser ut som så många andra mogna damers i dessa tider. Lång, stripig och grå. Tänk chabby chic fast utan chic. Men vem bryr sig? Det är ju nästan ingen som ser en ändå. Och inte vill man prioritera frisören när man inte ens får träffa sina bästa vänner.

Smycken och smink? Glöm det! Maken får väl vara nöjd om jag kommer ihåg att använda deodorant då och då. Jag övervägde att dra med mascaran över ögonfransarna häromdan när jag skulle hämta varor utanför Ica, men struntade i det. Det började ändå bli mörkt. I alla fall ansträngde jag mig så pass att jag drog på mig gåbortsbyxor (jeans). Hemma går jag mest i ett par randiga mjukisbyxor, förvillande lika pyjamasbyxor. Det är inte pyjamasbyxor, jag svär. Fast det kvittar. Om man zoomar eller facetimar så syns de inte ändå. Det räcker att sätta på sig något anständigt på överkroppen.

Fast tillbaka till det där med håret. Lite bekymrad är jag ändå. För inte nog med att det är grått, spretigt och långt, det har blivit så tunt också! Varje morgon ligger det äckligt många strån på kudden och när jag ska kamma mig får jag gå ut i trädgården för att slippa dammsuga golvet efteråt. Hårklämman som tidigare höll ihop min corona-hästsvans glider av och jag har fått ersätta den med en pytteliten.

Det är väl åldern, tänker ni. Tack för den! Det kan det vara. Det kan också vara så att stråna är lika uttråkade som jag och släpper taget av ren leda.

Om jag har googlat? Naturligtvis har jag googlat. Söker man på ”håravfall” får man förslag på en massa intressanta sjukdomar som man gärna är utan. Jag kom att tänka på dr House i tv-serien om läkaren som löste alla sina fall genom uteslutningsmetoden. Ungefär som den klipske kommissarie Barnaby i Morden i Midsomer. När alla utom en i hela byn har mördats så listar han ut vem den skyldige är. Dr House gick igenom alla läkarbokens sjukdomar innan han till sist råkade träffa rätt. I något skede av diagnosticeringen slog han alltid fast att det var lupus det handlade om, bara för att strax ändra sig till något annat. Jag vet inte riktigt vad lupus är, men bara för skojs skull (jag är alltså inte så upptagen just nu) så gick jag in på 1177 Vårdguiden och kollade om lupus kan ge håravfall. Jo, mycket riktigt, det kan det. Vem behöver dr House?

Någon annanstans på nätet läser jag att man inte ska ha hästsvans om man tappar hår. Det kan nämligen orsaka håravfall att dra ihop håret sådär. Alltså: när man har så tunt, flygigt och långt hår att man måste samla ihop det i en hästsvans för att inte bli galen på det, då får man inte göra det heller. Sorry internet, nöden har ingen lag. Det är inte mycket man får lov att göra nuförtiden, men hästsvansen är ett måste.

Ja, man börjar bli sjavig. Men det är trots allt det minsta problemet med den här pandemin.