Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pidder" Pedersén: Tillfälligt trendriktig

Kåsören hamnade plötsligt rätt.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Jag har aldrig gått in för att vara trendriktigt eller motsatsen och det har för det mesta inneburit att jag har varit hopplöst otrendig. Mitt drickande av bryggkaffe, svart är ett exempel.

I övre tonåren och några år framåt var jag en liten del av den lätt flummiga ungdomsrörelsen och proggen på 70-talet. En underbar tid när jag var övertygad om att det var lätt att förändra världen till något bättre. I dessa härligt flummiga kretsar skulle det drickas te och möjligtvis en och annan flaska surt rödvin men jag höll mig till mitt konservativa bryggkaffe. Helt ensam var jag inte men många var vi inte som stod emot tedrickarnas försök att locka med olika tesmaker. Jag tror det finns fler varianter av te än det finns tekoppar i världen.

Något årtionde senare blev vanligt bryggkaffe lika ute på caféerna som det var i proggkretsarna på 70-talet. När jag i början av 2000-talet ville ha mitt svarta bryggkaffe på något café trodde personalen knappt sina öron och undrade vid vilken arkeologisk utgrävning de hade grävt fram mig. Då skulle man dricka latte, splatte, knatte, klatt, klutt, espresso, esso, cappuccino, kimono och allt vad det heter. Numera tycker jag att det känns trendigt att dricka det man vill, till och med bryggkaffe, svart.

Mina kläder har jag aldrig brytt mig om i det stora hela. I barndomen ärvde jag och många av mina kompisar våra kläder av äldre syskon och kusiner. Jag skämdes inte över de begagnade kläderna men nog hade det varit mindre iögonfallande om jag hade haft en storebror och inte bara en storasyster. Mina smala ben och knotiga knän passade inte till kjol. Jag har fortsatt med begagnade kläder, moderiktiga kläder men tio år försent.

Begagnade kläder var i många år gratis eller nästintill men för några år sedan hände något. Fler och fler började skaffa begagnade kläder. Troligtvis berodde det på att begagnade kläder bytte namn till second hand och såldes i mysiga affärer. Nu har konkurrensen om kläderna hårdnat ytterligare, kläderna har bytt namn från second hand till vintage och säljs i chica boutiquer och trendiga nätbutiker. Från att ha varit en klädtönt har jag blivit smått trendig utan att ha ansträngt mig.

Frugans och mitt möblemang är till största delen begagnade möbler vi har räddat från att kastas. Absolut inget skräp och en del är eftertraktade. I många år har det varit rätt att möblera med andrahandsmöbler men otrendigt att blanda möbelstilar. Blandat stilar har vi gjort och inte brytt oss, fast visst känns det kul att nu har det blivit trendigt att blanda möbler från olika tidsperioder.

För första gången i mitt liv har jag kommit i samklang med flera olika trender. Ett övergående fenomen och mitt frimärkssamlande klassar mig fortfarande som nörd och fossil.