Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Dagens kåsör: Nina Carlsson

Nina Carlsson: Tillbaka till vardagen

Klockan är halv sju på kvällen, och på hallgolvet och i köket råder totalt kaos.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Skolväskor, gympapåsar, jackor, ouppackade kassar, odiskade matlådor, och självklart en och annan legobit… Samma kaos råder i min hjärna just då. En mental härdsmälta till följd av det som kallas vardag.

För visst är det så, att lika snabbt som semestern passerade, lika snabbt slungades man tillbaka till vardagen. Från att ha kunnat koncentrera sig på enbart väderprognosen, resor, eller grillfester, blev det med ens andra bullar. Så snart skolorna börjar inleds nämligen en helt ny period – en period av högpresterande multitasking och superhjälteegenskaper. 

Jag må vara en kontrollmänniska av rang, men jag tror säkert att det är många föräldrar med mig som känner samma sak. Att stressen kryper på när skolor och fritidsaktiviteter drar igång. Så mycket att hålla i huvudet. Så sprängfyllda kalendrar. 

Bara några dagar inpå höstterminen dimper det ner mejl i inkorgen, om utvecklingssamtal, nationella prov, föräldramöten, fotografering, och träningstider till barnens fritidsaktiviteter. Tack gode Gud, för alla fantastiska veckobrev som deras lärare skickar (ni är änglar!), som hjälper en att hålla koll på allt. 

Den ständiga rädslan över att glömma något. Missa att förhöra någon läxa. Och, hemska tanke, att låta ens barn åka på resa till simhallen, utan badbyxor. Eller glömma att packa ner pannkakor och regnkläder till skolutflykten. Så mycket som kan gå fel.Och jag vet, det är helt mänskligt att glömma, och ingen kommer dö om jag råkar missa att lägga ner en frukt i barnens ryggsäckar. Men det där ständigt dåliga mammasamvetet pockar på för det mesta, och jag vill inte att mina ungar ska behöva lida för att jag inte har koll. 

Oftast är man (läs: jag) slut som artist klockan 21 på vardagkvällar. När man äntligen börjar få fason på lägenheten, tvätten är upphängd, diskbänken är ren igen, och lunchlådor är förberedda för morgondagen. Då när man äntligen kan sätta ner rumpan en stund och ta ett djupt andetag.

Men vet ni, i skrivande stund när jag sitter vid köksbordet på kvällen, och barnen ligger i sina sängar - redo för natten, nyduschade och tandborstade efter konstens alla regler. Och när skolväskorna står redo med färdiga läxor, frukt och gympapåsar– ja, då ger jag mig faktiskt en klapp på axeln. Jag fixade det även idag. Jag höll ihop hela dagen (med undantag för ett utbrott över 11-åringens smutstvätt på golvet) och barnen somnar tryggt. Vi gör faktiskt ett hästjobb, alla vi med skolbarn, glöm aldrig det. Och imorgon tar vi nya tag igen!