Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Erika Sjöwall: Thermobyxor bäst för iskyla

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Kylan har kommit till Halland och ingen gillar att frysa. Men som min gamla lågstadiefröken brukade säga: Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Förutsättningen för att leva i nordiskt klimat är således varma kläder. Eller för oss i södra Sverige: att ha varma kläder i en låda som tas fram den vecka minusgraderna slår till. En av mina söner, som bor i Norrbotten, möttes, efter julledigheten, av 30-gradig kyla på flygplatsen i Luleå. Ur ett norrländskt klädperspektiv var han tydligen inte helt förberedd. Ni känner till jeans i minusgrader? Byxbenen står var för sig som isiga frostspjut mot huden. Sonen vägrade erkänna detta och tog sig, som alltid vid denna typ av väder- lek, snabbt inomhus. Norrbotten har täta, varma hus som står sig väl mot kyla.

Son nummer två har en annan inställning. Han har tidigare bott tre år i Piteå, men nu flyttat till Stockholm. Av gammal vana tar han på sig långkalsonger i början av oktober. När han kom hem till oss några dagar före jul, erkände han att han börjat plocka av sig dem. Tretton plusgrader kräver inga lånkisar.

Modet med tajta byxor försämrar användandet av långkalsonger. Det är inte bara svårt att rulla på sig jeansen ovanpå långkalsongerna, det är också lurigt att gå omkring i dem. Stelt och svårt att böja på knäna. Dessutom blir inte upp- värmningen av benen optimal. Tänk luftspalt när du klär på dig vid kall väderlek.

För att undvika förfrysning finns det bara ett alternativ kvar. Thermobyxor. Jag gillar thermobyxor när jag är ute med hundarna och 20 minusgrader. Eller i pulkabacken. Men under shoppingturen, i en nedkyld bil på väg till jobbet eller på ett svalt kontor? Då är thermobyxor ett plagg som både är i vägen och på tok för varmt.

Som barn använde jag sällan varken thermobyxor eller långkalsonger. Vi hade fodrade jeans eller kalasbyxor under vanliga byxor. Funkade alldeles utmärkt. Thermobyxorna kom på när fröken sade: Imorgon ska vi på utflykt. Ta med pulkor och korv för grillning! Och glöm inte! Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.

Jag gillar kläder som håller mig varm. När kvicksilvret drar sig under nollan tar jag gärna understället under de vanliga, lite luftigare kläderna. Och behåller gärna mössa och halsduk på inomhus också. Det sägs att mössa inomhus ibland är lite hippt. Själv säger jag att jag inte orkar tvätta håret.