Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Tack och hej för Varbergs sista stins

Halland för 50 år sedan. 23-29/4 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bifogad bild: Tåg och stins

Falkenberg är ju inte München, det vet vi väl lite till mans. Faktiskt inte ens Kiel, när vi tänker efter. Men även i Ätrastaden pågår förberedelserna inför den stora olympiaden senare i år. Och det är då främst just Kiel vi tänker på. För det är nämligen där de olympiska seglingarna skall äga rum. De som svarar för den olympiska glansen i Falkenberg är arbetarna på företaget Pontona, där man gör vad man heter, det vill säga pontoner. Och just nu är det pontoner för de olympiska seglingstävlingarna som tillverkas vid anläggningen i Falkenberg, 18 meter långa och 30 ton tunga. Hittills har 25 bjässar levererats till Kiel och i skrivande stund arbetar ett femtontal man för högtryck för att färdigställa ordern.

Så vinkar han då av sitt allra sista tåg, Varbergs allra sista stins. Stellan Dahlin var namnet, en trotjänare med hela 50 år vid SJ bakom sig, de sista tio i Varberg. Då SJ nu rationaliserar bort tjänsten blir den gode Stellan stadens sista stins, så uppvaktningen blir lite extra med dukat kaffebord i den före detta järnvägsrestaurangen och tillrest SJ-folk från både när och fjärran.

Envisa rykten gör gällande att AB Pellys stora fabriksanläggning i Falkenberg skall säljas och förvandlas till någon sorts stormarknad. Efter några dagars surr bekräftar direktör Per Göransson att fastigheten faktiskt är till salu, men att man vid en eventuell försäljning kommer att uppföra en ny, modern fabrik på annan mer lämplig plats. Man siktar i så fall på en fördubblad kapacitet och kanske ytterligare 100 anställda. I dagsläget arbetar ca 200 personer vid Pellyfabriken.

De flesta får minsann nöja sig med ett, men i Varberg har man faktiskt numera två. För tydlighets skull är även den officiella beteckningen just Varberg 2. Vi syftar förstås på stadens andra postkontor, som nu står färdigt att tas i bruk vid det nya storsjukhuset. Postkontoret kommer att serva ca 1700 hushåll, företrädesvis i Sörsedammsområdet, Mariedal, Tranelyckan, Träslöv, Karlberg ner till Magasinsgatan och Morkullan.

Avslutningsvis kan vi berätta att ”vulgariteten och svordomarna i en del Radio- och tv-program djupt sårar stora delar av det svenska folket”. Ja, så står det i alla fall i en rykande färsk motion från pensionärsorganisationen SFRF:s avdelning i Drängsered. Vid årsstämman i Folkets hus i Falkenberg gör nu hela Hallandsdistriktet motionen till sin och styrelsens arbetsutskott kommer omedelbart att utarbeta en protestskrivelse till Sveriges Radio och även ge exempel på program som innehåller svordomar. Ett hårt jobb och inget för känsliga öron, men någon måste göra det.