Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Tålmodigt Åkulla vinner igen efter lång väntan

Halland för 50 år sedan 6/5 - 12/5 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Plötsligt händer det! Allt som behövs är lite tålamod. Och nu stå ju laget där som segrare igen. Senast det hände var den 15 augusti 1971, då man vann mot Karl-Gustav med 2-1. Och laget för dagen är alltså hårt kämpande Åkulla SK som i den halländska fotbollens division VI grupp 4 aningen oväntat prickar in toppformen och besegrar Trönninge med 3-2. Matchhjälte blir forwarden Göran Alfsson, som tio minuter före full tid får kalasträff och skickar in bollen mellan benen på Trönninges förvånade målvakt. Lägg datumet den 6 maj 1973 på minnet, för bollen är som bekant rund och man vet aldrig när det händer igen.

Härom veckan bildades en ny handbollsklubb av det som en gång var Varbergs Bois handbollssektion. Även volleybollen lades ju ner, men nu lyckas denna sektion gå samma väg och återuppstår under namnet Athos. Båda de nya klubbarna tar de platser i seriesystemet som moderklubben innehade vid upplösningen och får även en mindre ekonomisk grundplåt från densamma för att komma igång på bästa sätt.

Den svenska tekoindustrin är under hård press, och tillverkningen flyttar allt oftare utomlands. Att orosmolnen hängt över Viskadalen är ingen nyhet, men nu kommer oroväckande rapporter även från Köinge i Falkenbergs kommun, där direktör Gustav W Svensson från Göteborg driver Köinge Konfektionsfabrik med 36 anställda sömmerskor. Köinge Konfektionsfabrik har funnits i bygden i snart 25 år och har verksamhet i både gamla skolan och i tingshuset. Men lönsamheten är dålig enligt fabrikören som skickat in en skrivelse till länsarbetsnämnden kring den hotande nedläggning. ”Det var närmast ett chockbesked för mig”, kommenterar kommunalrådet Andersson. Än är dock inget beslut tagits i frågan, och man arbetar för att finna någon som kan ta över.

Den nya bilsporten ”rallycross” har väckt stort intresse i landet och nu introduceras den officiellt även här i Halland. Arrangörerna i Falkenbergs MK får dock kämpa mot urusla förhållanden med isande hårda vindar och ett ösregn som förvandlar Glostorpsbanan till en enda stor lervälling. Funktionärerna tvingas därför ägna mycket energi åt att försöka få loss bilar som helt enkelt fastnat i leran. Att så många som 2 800 åskådare ändå väljer att trotsa vädret visar att rallycrossen nog ändå har framtiden för sig den dagen regnandet upphör, varför arrangörerna redan nu utlovar nya tävlingar i september. Segrare i finalloppet blir Jan Persson från SMK Uppsala i en VW 2,2. Ende hallänning i finalen är Kungsbackas Björn Iderud som i sitt blott andra lopp snor åt sig en fjärdeplats med sin Saab V4.