Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dagens kåsör: Erika Sjöwall

”Tänk om allt rasar! Och vart är vi på väg?”

Det finns svårförståeliga saker här på jorden. Jag tänker då inte på hur dataprogrammet Excel fungerar, varför gödsel är bra när man odlar eller hur lång tid det tog för mördarsniglarna att ta sig hit från Spanien.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Nej, jag tänker på än mer komplicerade saker. 
Blir du ändå inte lite fascinerad av hur vägnätet ser ut? På 80-talet byggdes Sveriges första viadukt om tre vägar på E6:an utanför Helsingborg. Vad gäller denna faktakunskap kan jag ha fel. Det enda belägg jag har är att en person, som numera bor på Island, berättade det för mig. Jag kan också ha drömt allt.

Men även om det inte var Sveriges första trevägsviadukt eller om den byggdes tidigare, så består min fascination i hur man överhuvudtaget kan planera för en sån sak. Tre vägar på varandra. Åt vilket håll ska de gå? Hur höga ska stolparna vara? Tänk om allt rasar! Och vart är vi på väg? 
Sånt imponeras jag av. Dessvärre har jag aldrig träffat en person som ritar viadukter. Inte ens avfarter till motorvägar. Bara det verkar vara krångligt och komplicerat. Du har ju minst en annan väg att ta hänsyn till.

Ytterligare en svårförståelig sak är hur det egentligen gick till när någon förstod att man kunde koka ägg. Sen förstod denne någon att det var bra att ta bort skalet, varpå hela konkarongen blev en alldeles deliciös måltid Råkade det vara varmt i sanden?  Såg man ett annat djur smaska i sig ägget, följde efter för att se om det dog, men inget hände? 
Att tekniken kan vara svårförståelig är förmodligen förståeligt för många oinvigda. Jag är en av dem.

När jag, en gång på stenåldern, jobbade på kontor, stod ett bord i ett hörn med en enorm telefax på. Kommer ni ihåg den apparaten? Fortfarande en gåta för mig. Jag kan förstå att ljud vidarebefordras från en telefonlur till en annan men bilder? Hur gick det till? En bild stoppas in i en maskin, ett telefonnummer knappas in och bilden går rakt igenom maskinen. Sen kommer det ut en likadan bild ur en annan maskin på en helt annan plats. Märkligt. 

Jag plockade förresten bort årets första fästing i helgen. Från höften, vilket förbryllade mig väldeliga. Jag hade visserligen varit i skogen, men fullt påklädd. Långärmat, tajt, istoppat, långstrumpat och långbyxat. Skor. Hur sjutton kom fästingen in under mina byxor, letade sig upp för benet till ett varmt ställe? 
Världen är full av oförståeliga ting.