Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Stora planer för Fajansområdet

Halland för 50 år sedan. 10-16/9 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bifogad bild: Bensinpriset sänks

Vi är redan halvvägs in i september och följaktligen är det full fart i skolorna efter sommarlovet. På Tullbroskolan i Falkenberg hänger man verkligen med i sin tid och vad som händer i omvärlden. Således har man för första gången någonsin satt upp schack som alternativ i ämnet ”Fritt valt arbete”. Varje torsdag samlas därför elva av skolans elever under Sune Dahnbergs ledning för att förkovra sig i schackspelets mystik. Sannolikt är det dramat i Reykjavik, i vilket den lätt galne Bobby Fisher nyligen korades till ny världsmästare, som lett fram till det stora intresset. Samtliga deltagare är för övrigt pojkar. Dahnberg, som inte bara är Falkenbergs schackklubbs sekreterare utan även den ende i Falkenberg att ha erövrat titeln mästare, förklarar att det är svårt att rekrytera flickor, men att schackklubben trots allt fått en kvinnlig medlem nyligen.

Så har då stadsplaneingenjör Jan E Forsberg i samarbete med Plankonsult AB till slut utarbetat en dispositionsplan för Fajansområdet i Falkenberg. Det gamla tegelbruket, som präglat området, har på senare tid blivit svårt vandaliserat och något underhåll har inte märkts av på lång tid, varför byggnaderna nu närmast liknar spöklika ruiner. Tegelbruket föreslås därför bli jämnat med marken snarast möjligt. Likaså kan delar av den intilliggande lerhålan fyllas igen, heter det. Vidare avser kommunen bygga en låg- och mellanstadieskola, anlägga grönområden och, framför allt, ge utrymme åt upp emot 470 nya bostäder i form av enfamiljshus, marklägenheter och kedjehus i området. Närmast går planen på remiss till berörda instanser, men nu är i alla fall bollen satt i rullning.

BYC 034. Ja, där har ni bokstavs- och sifferkombinationen till ett stycke framtida halländsk bilhistoria. Som bekant är det dags att byta ut alla gamla registreringsskyltar på våra fordon. Och först med det nya i Halland blir B-O Gustavsson i Falkenberg med skylten BYC 034. Vi fortsätter på biltemat och konstaterar att billigaste bensinen i Varberg denna vecka nog återfinns hos Sven Jönsson och Jimmy Hjalmarsson på Träslövsvägen. Passa på. Vi misstänker nämligen att priset, 95 öre för en liter högoktanig bensin, kommer att höjas en vacker dag. Åtminstone upp till kronan jämnt…

Avslutningsvis kan vi berätta att en häpnadsväckande smal inbrottstjuv förbryllar polisen i Halmstad. Enligt polisen har nämligen tjuven lyckats ta sig igenom ett blott 15 cm brett hål till restaurang Galejan. Det är dock inte säkert att den smala tjuven lyckas upprepa tricket, då han förutom kontanter, cigaretter och vin snodde med sig hela tre kilo fläskkarré.